Blog

Zeci de articole

Rolul convingerilor in viata noastra

DSCN2273
Convingerile sunt parerile noastre ferme asupra unor lucruri (“Fericirea mea depinde de fericirea familiei mele.”) care au la baza anumite ganduri automate (“Cat timp fratele meu este bolnav eu trebuie sa fiu ingrijorat.”).

Convingerile disfunctionale sunt cele care duc la diferite tulburari psihice (depresie, atacuri de panica, anxietate generalizata, tulburari obsesiv-compulsive etc.). Adresand intrebari pentru a le identifica, testand in plan experimental adevarul lor, fiecare individ isi poate schimba credintele, modul de raportare fata de diferite situatii de viata si implicit, modul in care isi traieste viata.

Spre exemplu, multi adolescenti traiesc cu convingerea ca odata cu despartirea de iubit toata viata li se va narui si ca “aerul si viata mea este el/ea”. Unii, din pacate, ajung la acte suicidare, ca in “Romeo si Julieta”. Ce i-a impins pe acei adolescenti la un asemenea gest? Tocmai o astfel de convingere negativa. Credinta ca dincolo de viata alaturi de cel iubit nu mai este nimic este atat de puternica incat pot renunta foarte usor la ea.

Convingerile se formeaza inca din copilarie, in special in primii 7 ani cand modelul parental este de cele mai multe ori unicul pe care-l avem si-l asimilam. Astfel, spre exemplu, pedepsele pentru notele mici pot dezvolta la copil convingerea ca “Doar fiind cel mai bun pot fi iubit.” si la un comportament automat de implicare in multe activitati si de straduinta continua spre a le face bine. In cazul in care lucrurile nu mai merg in afaceri este posibil ca, in cazul persoanelor care au astfel de convingeri, sa nu mai mearga bine nici in familie pentru ca, “firesc, daca nu fac lucrurile cum trebuie, sotia/sotul sigur nu ma mai apreciaza si nu ma mai iubeste ca la inceput”. De la o astfel de convingere pot aparea, la un moment dat, probleme neasteptate si de neinteles intr-un cuplu aparent bine sudat.

In situatia in care unele convingeri disfunctionale (“Nimeni nu iti vrea binele.”) sunt intarite de situatii care le aproba (in cazul acesta, spre exemplu, de o serie de intamplari in care persoana a fost inselata sau dezamagita), convingerea personala se intareste si, mai mult de atat, in mod inconstient, aceasta va avea tendinta in viitor sa caute situatii care sa ii confirme si mai mult convingerile. Spre exemplu, in acest caz, persoana in cauza se va indrepta si va cere ajutorul in special persoanelor despre  care stie ca nu sunt de incredere.

Convingerile pozitive sunt cele care ne ajuta sa mergem mai departe indiferent de dificultati: “Viata merita traita indiferent de obstacole.”, “Tot raul este spre bine.”, “In orice situatie dificila sigur se va gasi cineva sa imi dea o mana de ajutor.” s.a.m.d.

Convingerile sunt cele care ne dirijeaza viata. Ele stau la baza gandurilor noastre care, la randul lor, ne dirijeaza alegerile si  implicit faptele.

Uneori este dificil sa cautam si sa gasim, in noianul de ganduri care ne strabat zilnic mintea, convingerile care stau la baza gandirii noastre. Poate fi mai usor, in acest caz, sa analizam faptele, alegerile si chiar atitudinea pe care o avem fata de o situatie sau alta, dar in special fata de acele situatii care pentru noi sunt semnificative si care ne trezesc emotii puternice, dupa care sa ne punem intrebari in legatura cu acele situatii: “Ce m-a determinat sa reactionez asa? Ce a starnit aceasta situatie in mine? De ce mi-a adus aminte aceasta intamplare? Cum m-am simtit in trecut cand am fost pus intr-o astfel de ipostaza? ”.

Viata ne este ghidata de propriile convingeri. In acest fel alegem sa tintim mai sus sau mai jos, sa avem un copil, doi sau sa nu avem copii, sa fim fericiti sau tristi.

 

 

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …