Blog

Zeci de articole

Indiferenta fata de ceilalti – o atitudine invatata in copilarie

DSCN2273
Indiferenta fata de nevoile celorlalti, zgarcenia, egoismul, nepasarea sunt o serie de atitudini din ce in ce mai intalnite in zilele noastre si, desi mi-a fost greu sa cred si sa ajung sa recunosc, din ce in ce mai valorizate.

Am ajuns sa cred ca bunavointa, deschiderea catre nevoile celorlalti si afectiunea aratata aproapelui sunt vazute de unii ca nonvalori si tot ce am invatat in familie ca este bun, drept si cinstit este de fapt exact pe dos; ca ar trebui sa dau din coate, sa ma afirm, sa ma pun cu “cine trebuie” ca sa ajung sa obtin ceea ce de fapt merit sa obtin pentru ca am muncit pentru asta.

Si avand o serie de experiente neplacute, am ajuns sa imi pun problema si sa ma intreb, cum ajung unii oameni asa, de ce se schimba oamenii cand dau de gustul banului, de ce ajung sa nu te mai cunoasca dupa o vreme in conditiile in care am plecat impreuna cam din acelasi punct. Si spun, cam din acelasi punct pentru ca nu vreau sa omit experienta de viata pe care fiecare dintre noi o are in spate.

Cred ca fiecare dintre noi am avut parte de iubire; macar intr-o anumita perioada a existentei, imi place sa cred ca cineva ne avea dragi – si ma refer la perioada copilariei, cand sufletul e atat de pur, sincer si inocent incat e aproape imposibil sa nu starneasca acest sentiment. Problema este cum au stiut adultii sa ne arate dragostea si cum am stiut, fiecare dintre noi, sa o percepem si, mai mult, sa o simtim.

Ma uit in jur si ma intreb unde va ajunge lumea, unde vor ajunge copiii de azi in tumultul si tensiunea in care traiesc vazandu-si modelele – si aici ma refer in special la parinti, la persoanele semnificative pentru copii – intr-o continua miscare, vesnic antrenati in actul muncii si a castigarii banilor sau facand uneori imposibilul pentru acea “clipa de fericire” sau pentru satisfacere micilor placeri personale? Oare ce inteleg copiii din asta? Ca banul este cel mai important lucru in viata, ca viata nu e nimic fara bani, ca trebuie sa muncesti peste masura indiferent de implicatiile negative ale acestei alegeri doar pentru a ajunge la acel “bine” ideal si de neatins?

Si cum poate un copil sa creasca interiorizand de mic valorile morale, etice si sociale si sa fie atent si la ceilalti aflati la nevoie daca el invata ca tot ce face trebuie sa faca doar pentru el, pentru ca asa a fost invatat sau pentru ca asta a putut invata din ce a vazut?

Cum poate un adult sa inteleaga nevoile celuilalt daca atunci cand era mic nu reactiona nimeni la nevoile lui?

Ca urmare, am ajuns la o singura concluzie: intr-o lume activa, in care parintii nu au timp pentru copiii lor, lasandu-i pe mana cui se nimereste si bazandu-se ca au bani sa plateasca pe cineva care sa le stea cu copilul, copiii nu isi gasesc sursa de afectiune, atentie si satisfacere a acestor nevoi primordiale.

Ca urmare, adultii care in copilaria lor nu s-au simtit intelesi si ascultati nu reactioneaza nici ei la nevoile altora. E greu sa poti raspunde si rezona la nevoile altora daca tu, la randul tau, ai un vid emotional pentru ca, in trecut, nimeni nu a rezonat la nevoile tale de afectiune, apropiere si intelegere. E greu, dar nu imposibil, cred eu, atata timp cat suntem capabili sa ne autoeducam si sa invatam din greseli, sa gandim critic si rational.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

6 Comments

  • Otilia

    Buna ziua . Sincera sa fiu eu mi am pierdut increderea in oameni . Am trecut prin multe situatii in care am inceput sa cunosc cu adevarat cum sunt oamenii,….am crezut in sufletul meu ca lumea este buna si vedeam oamenii altfel.Dar am ramas foarte dezamagita si niciodata nu m am gandit ca poate sa existe atata rautate. Am vazut oameni care incercau sa manipuleze alte pers …Oameni care se uitau in ochii celeilalte pers si o minteau fara nici un regret . Cu toate ca nu eram bagata in situatia aceea …de pe margina se observa atatea lucruri …oameni care se poarta cu o indiferenta …si foarte rece desi este vina lor intr o anumita situatie.(trec pe langa tine ca si cum nu ai exista in aceea camera ….casa …). Oameni care cauta cearta din orice lucru marunt . oameni care isi face au planuri cum sa i manipuleze pe altii si sa scoata bani sau alte beneficii de la ei. Ii pande au pe altii cand apar …incercau sa deschida un subiect cu ei iar apoi usor incepe au sa ajunga la ce ii intreseaza pe ei…si bietele victime chiar crede au si multi chiar ii ajutau fara sa stie ca pers care cereau un ajutor, vorbeau f urat despre ei si ca isi bat joc .Am vazut pers care furau de la alti oameni si cand ii intreba, nicidata nu recunosteau ca au luat .Am auzit oameni care vorbe au foarte urat de altii dar ….cand se intalneau cu pers acelea se schimbau total, le zambea si vorbeau cu ei ca si cum nu s ar fi intamplat nimic . acum zice au ca nu ii suporta …ca s au saturat de ei , ii face au in fel si chip si cand se intalneau se dadeau pe langa acele pers cu vorbe bune. Am ajuns sa nu mi mai placa oamenii ..sa nu mai vreau sa am de a face cu ei .

  • Otilia

    Am ajuns sa nu mai am incredere in oameni …sa nu mai vreau sa am de a face cu asemenea specimene …sa nu i mai suport . ca o fi bine, ca n o fi bine …nu stiu, dar ei m au facut sa mi schimb parerea

  • Ramona-Paula Axenti

    Draga Otilia, e important sa iti amintesti de fiecare data ca nu suntem facuti din acelasi aluat si ca fiecare dintre noi are in spate o serie de experiente specifice in functie de care isi seteaza nevoile si comportamentul. Incercand sa intelegi oamenii din aceasta perspectiva si eventual, din aceea de a oferi tu acel echilibru pe care-l valorizezi, sunt sigura ca lucrurile vor sta mai bine pentru tine si dezamagirea de a vedea astfel de oameni va fi mai usor de suportat.
    De asememea, in aceasta diversitate de oameni sunt sigura ca vei intalni si oameni cu care sa te asemeni. Mult succes!

  • Zidariu Gianina

    Bună ziua ce puteți să mă sfătuiți în legătură că sunt o persoană foarte sensibilă și pun la suflet ce spun oamenii din jurul meu și nu mă pot controla și plâng și mă enervez pe toată lumea și nu am curaj să le spun în fața ce am de spus și nu prea am curaj să mai vorbesc cu nimeni nici cu părinții mei ca să nu mă judece

  • Zidariu Gianina

    De obicei prefer să mă închid în mine și să nu mai vorbesc cu nimeni pentru că nu mă înțeleg și pe deasupra râd când am astfel de probleme și stau mai tot timpul singură și mie frică de singurătate și gândul aceasta mă macină pe dinăuntru să știți

  • Ramona-Paula Axenti

    Buna Geanina! Dificultatea pe care o intampini este una des intalnita printre noi. Dificultatea ta de a spune ce gandesti si frica de a fi judecata apar pe fondul criticilor pe care se poate sa le fi primit din partea unor persoane semnificative pentru tine. Faptul ca nu te exprimi te face sa te indepartezi, treptat, de ceilalti si ulterior sa te simti singura. Ti-ar ajuta sa incepi sa spui ce gandesti, indiferent de parerea pe care crezi ca ceilalti o au fata de parerile tale, sa incepi sa iti asumi si criticile negative – pana la urma suntem diferiti si datorita paletei diverse de experiente si credinte pe care le avem. Vei observa, doar exprimandu-te, ca exista si alte persoane care iti impartasesc ideile. Astfel iti vei face prieteni/cunostinte noi. Mult succes!

  • Write a Comment

    Your email address will not be published.

    Fenomenul “ghosting” la tineri

    Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

    Mitul independentei

    Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

    Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

    “Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …