Blog

Zeci de articole

Nevoia de dragoste a copilului

DSCN2273
Ca si adultii, copii au diverse nevoi: de hrana, de odihna, de a fi ingrijiti s.a.m.d. insa au, in acelasi timp, foarte mare nevoie de afectiune, de a se simti in siguranta, de a fi ascultati si intelesi.

Dragostea fata de copil nu este o dragoste obisnuita. Nu e sufiecient sa ii spunem ca il iubim si sa ii luam dulciuri in fiecare zi in speranta ca astfel ii vom arata iubirea.

Dupa Gray Chapman si Ross Campbell, exista cinci limbaje de iubire ale copiilor, lucru detaliat in cartea “Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”. Acestia se centreaza pe copil ca individualitate aparte – nici un copil nu este la fel ca altul asa cum nici modul in care copiii percep dragostea parintilor nu este acelasi. Ca urmare, exista, din punct de vedere al modului in care percep ei dragostea:

– copii care isi doresc mai mult sa fie mangaiati;

– copii care isi doresc mai mult sa fie incurajati;

– copii care inteleg ca sunt iubiti atunci cand parintii stau mai mult cu ei – se joaca, le citesc povesti, discuta;

– copii care se simt iubiti atunci cand primesc daruri;

– copii care isi doresc parintele aproape atunci cand sunt implicati in activitati care ii solicita si pe care nu le pot face singuri, avand nevoie de ajutor.

Ca urmare, atunci cand sunt intrebati, spre exemplu, cum isi dau seama ca mama ii iubeste, copiii vor avea raspunsuri diverse, in functie de cele cinci limbaje de iubire descrise, ca de exemplu:

– “Pentru ca ma imbratiseaza de cate ori ma lasa si ma ia de la gradi si seara la culcare.”;

– “Pentru ca ma sustine in tot ce fac.”;

– “Pentru ca se joaca cu mine.”;

– “Pentru ca imi cumpara rochite frumoase.”;

– “Pentru ca ma ajuta tot timpul sa repar jucariile care se strica.”

Fiecare dintre cele cinci limbaje de iubire descrise fac parte din sfera nevoilor afective ale unui copil insa doar unul dintre acestea este predominant.

O alta nevoie a copilului este nevoia de siguranta si protectie. Pe langa siguranta si protectia oferite de adult, este foarte importanta dezvoltarea sentimentelor pe care le implica cele doua. Astfel, un copil care se va simti cu adevarat in siguranta langa parintele sau este cel care are incredere totala in adult, cel care stie ca orice s-ar intampla adultul va fi alaturi de el. Un astfel de copil va fi deschis, relaxat, echilibrat emotional. Adultul care stie cat de importanta este protectia si siguranta psihica a unui copil nu isi va permite sa faca din copil o victima a fricii si neincrederii in el si in ceilalti, nu isi va ameninta copilul cu bataia, cu abandonul si nici cu “bau-bau”.

Copilul are nevoie pentru o crestere armonioasa si de a fi inteles si ascultat – este copil si i se intampla sa greseasca destul de des; de asemenea, are nevoie si de toleranta din partea adultilor si de disponibilitatea acestora de a fi deschisi si de a-l face sa inteleaga tainele vietii pentru a putea ajunge si el, la randul sau, un adult responsabil.

A fi atent cu adevarat la nevoile copilului este esential pentru o dezvoltare armonioasa din punct de vedere psihic dar si pentru un traseu al vietii solid si lipsit de resentimente.

 

 

 

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

2 Comments

  • Andreea

    Dar copiii au nevoie de dragoste de la mai multe persoane nu numai de la parinti nu-i asa?

    • Ramona-Paula Axenti

      Draga Andreea, copiii au nevoie de un univers care sa le asigure protectie si dragoste neconditionata. Familia este primul univers pe care copilul il percepe si care ii poate oferi siguranta de care are nevoie pentru a-si forma un atasament sigur. Copilul isi structureaza personalitatea si siguranta de sine in raport cu dragostea si atasamentul format fata de familia in care a crescut in primii 7 ani, de aceea este nevoie ca, in vederea unei cresteri armonioase, sa primeasca aceste lucruri de la parinti in special (sau de la cei care se ocupa in primii lui ani de viata de cresterea si educatia sa).
      Ca urmare, indiferent de iubirea sau respingerea cu care se va confrunta in afara familiei cu cei de o seama cu el, cu copii mai mici, cu adolescenti sau cu adulti, copilul se va intoarce tot in familia lui unde va cauta acceptarea si intelegerea din partea acesteia. Odata cu trecerea anilor, cand universul copilului se mareste si nevoile lui sunt din ce in ce mai multe, raportarea se va face si la ceilalti iar acceptarea lui de catre acestia va depinde in special de el si de insasi acest atasament pe care si l-a format in familia lui, de care vorbeam mai sus.
      Acest subiect, al atasamentului, il voi aborda in viitor si sper ca atunci sa intelegi mai bine motivul pentru care pun atat de mult accent pe dragostea primita de copii de la parinti in special.

  • Write a Comment

    Your email address will not be published.

    Fenomenul “ghosting” la tineri

    Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

    Mitul independentei

    Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

    Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

    “Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …