Blog

Zeci de articole

Cum ne alegem prietenii

DSCN2273
Prietenia se formeaza in timp. Nu este suficienta o intalnire sau o simpla strangere de mana ca sa putem spune ca celalalt ne este prieten.

Pentru a ajunge la adevarata prietenie trecem prin mai multe faze: aceea de cunoastere, de tatonare, de amicitie pentru ca, treptat, odata cu trecerea timpului si mai ales cu trairea mai multor evenimente impreuna sa putem spune ca avem un prieten.

De foarte multe ori nu putem numi prieten un om pe care-l cunoastem de-o viata si pe care l-am intalnit de multe ori, cu care am calatorit, am iesit la un suc, am invatat… Prieten este cel pe care-l simtim sufleteste aproape chiar daca el este la distanta, este omul care, de multe ori, nu trebuie sa se exprime pentru a sti ce simte si ce gandeste. Ne alegem prietenii in functie de propria personalitate, de valorile pe care le respectam si pe care le vedem oglindite in celalalt. Asa se explica de ce, adevaratele casnicii fericite sunt cele in care cei doi sunt in primul rand prieteni.

Prietenii nu ni-i cautam, ei vin spre noi si ne trezim alaturi de ei pur si simplu, ca prin minune. Prietenilor le telefonam mai des, ne place sa fim alaturi de ei cat mai mult pentru ca asa simtim. Prietenia este o relatie care se sudeaza si se mentine dincolo de cuvinte; nu avem nevoie de explicatii, de intrebari si raspunsuri…

Multi dintre noi se plang de lipsa prietenilor. Unii spun ca si-ar dori un prieten, ca isi cauta chiar dar ca nu reusesc sa se “lipeasca” de nimeni. Nu e usor sa ajungi sa spui despre cineva ca iti este prieten pentru ca fiecare dintre noi este foarte diferit de ceilalti. Cu cat inaintam in viata cu atat suntem mai pretentiosi, uneori poate mai putin dispusi sa ne deschidem fata de necunoscuti si ca urmare, mai rezervati din punct de vedere al legarii prieteniilor.

Prieteniile solide sunt cele care se formeaza, de obicei, pe bancile scolii sau in facultate, atunci cand tinerii au posibilitatea sa stea mai mult unii impreuna cu ceilalti si implicit sa se cunoasca. Asta insa nu exclude legarea unor prietenii solide si la varste inaintate si in situatii in care nu ne asteptam sa intalnim un om care, in timp, sa ne devina prieten. E ca si cum am spune ca dupa un divort este imposibil sa iti gasesti un partener potrivit. Desi viata ii desparte fizic, multi dinte cei care au o legatura de prietenie continua sa tina legatura si sa traiasca emotia revederii atunci cand reusesc sa stabileasca o intalnire.

In popor exista zicala: “Spune-mi cu cine prietenesti ca sa-ti spun cine esti.”. Aceasta intareste ideea tendintei noastre de a ne alege prietenii in functie de felul de a fi personal. Pe de alta parte, de foarte multe ori intalnim oameni cu totul diferiti din punct de vedere al personalitatii care sunt prieteni. Acestia parca vin sa contrazica cele mentionate anterior. Ei se completeaza insa foarte bine unul pe celalalt si asta ii aduce impreuna. La o privire mai atenta vom constata ca, in plus, baza prieteniei lor o dau valorile, interesele si telurile lor comune.

 

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …