Carti recomandate

Carti de dezvoltare personala

Cum sa-ti reinventezi viata. Cum sa pui capat comportamentelor negative si sa te simti din nou bineJeffrey E. Young si Janet S. Klosko – Desi are un titlu comercial, cartea vizeaza aspectele foarte profunde ale suferintelor umane care se manifesta emotional si comportameamental in diferite forme: dependenta, tendinta de autosacrificiu, vulnerabilitate, sentiment de abandon, neincredere in ceilalti, sentimetul lipsei de dragoste din partea celor apropiati, dominanta, lipsa de autocontrol si auto-disciplina, cautarea exagerata a aprobarii sociale, sentimentul de izolare, rusine, construirea unor standarde nerealiste. Cartea ne ajuta sa identificam “capcanele” in care suntem blocati si ne ofera si metode de iesire din ele.

Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl – O carte care ne ajuta sa ajungem la miezul nostru interior, cel care este cu adevarat ranit si care ne face sa alegem sa actionam intr-un fel autodistructiv sau sa avem suferinte profunde care ne afecteaza viata. Cartea cuprinde multe exercitii de constientizare si mecanisme sanatoase de a depasi ranile profunde.

Psihopatul de alaturi. Cum sa-l recunosti si sa te aperi de el Martha Stout – Cartea intra in lumea persoanelor fara constiinta morala, care nu se simt vinovati sau rusinati si sunt nemilosi in spatele mastii fascinante pe care o au. Pe langa metode de a-i identifica, autoarea ne prezinta si metode de relationare pentru a le face fata.

Un pamant nou si Puterea prezentuluiEckart Tolle – Acestea sunt carti care pun accent pe necesitatea trairii in prezent. Sunt carti profunde, cu influente spirituale, care impun  o schimbare de constiinta.

Curajul de a fi vulnerabilBrene Brown –  Cartea impune o viziune mult mai prietenoasa asupra starii de vulnerabilitate. Autoarea, in urma studiilor intreprinse pe tema vulnerabilitatii, curajului, sentimentului valorii personale, a rusinii, a ajuns la concluzia ca este importanta acceptarea si recunoasterea starii de vulnerabilitate in obtinerea starii de bine personale. Curajul de a fi vulnerabil este de fapt curajul de a fi tu insuti, renunand la a fi perfect.

Cum sa te iubesti pe tine pentru a te intelege mai bine cu ceilaltiChristophe Andre si Francois Lelord – Aceasta carte abordeaza imaginea si stima de sine, oferind recomandari si solutii pentru a intelege cum se cladeste stima de sine inca din copilarie, cum se dezvolta si cum influenteaza viata profesionala, sentimentala si relatiile cu ceilalti.

Femei care iubesc prea mult. Atunci cand iti doresti si speri ca el se va schimbaRobin Norwood – Aceasta carte este minunanta in intelegerea motivelor pentru care femeile aleg aceelasi tip de relatie disfunctionala, mereu si mereu, in pofida durerii si suferintei psihice, oferind si metode de recuperare.

Cum sa invingi tiparele negative de gandire – Gitta Jacob, Hannie van Genderen, Laura Seebauer  – O carte care aduce in lumina modurile disfunctionale de gandire si de comportament si care vine cu o serie de solutii salvatoare.

Gandesc prea mult. Cum sa iti gestionezi fluxul neintrerupt al gandurilor – Christel Petitcollin – O carte care este dedicata persoanelor foarte sensibile, idealiste, care tind sa fie usor afectate in situatii care pentru majoritatea ar parea normale, care isi fac prea multe griji, care se simt diferit si mai ales neintelese de ceilalti. Pe langa explicatii legate de personalitatea si structura acestor persoane, cartea ofera si solutii de autoreglare intr-o lume care pare atat de diferita si rece.

Tu esti PLACEBO. Cum sa iti transformi mintea in materie, facand-o sa contezeDr. Joe Dispenza – Autorul, care insusi a trecut print-un traumatism care parea sa-i afecteze intreaga viata, ii invata pe cititori cum sa faca fata propriilor probleme de sanatate asa incat sa le poata depasi, invatandu-i sa se vindece prin puterea gandului.

Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insineLise Bourbeau – Cartea vorbeste despre cele 5 categorii de rani – respingera, abandonul, umilirea, tradarea si nedreptatea – care ne conduc catre aceleasi dificultati de ordin fizic, emotional sau mental. Acestea ne-au dus la crearea unor “masti” care au rolul de a ne face sa simtim, aparent, mai putin durerea emotionala dar care de fapt nu fac decat sa mentina simptomul. Cartea vine in sprijinul identificarii sinelui propriu si in descoperirea fortei launtrice care ajuta in autovindecare.

Prizonierii gandurilor noastre – Alex Pattakos, Elaine Dundon – Cartea promoveaza principiile lui Viktor Frankl in ceea ce priveste descoperirea sensului in viata si profesie, mergand pe ideea ca succesul in cariera si castigurile financiare nu reusesc intotdeauna sa compenseze lipsa de sens.

Ziua in care m-am iubit cu adevarat – Andreea Savulescu – O carte despre despre autovindecarea prin care insasi autoare, psihoterapeut, trece; o carte despre curajul de a se dezvalui pe sine, despre recunoasterea propriilor rani si despre modalitati de cautare si identificare a bandajelor potrivite. O recomand pentru cei care isi simt ranie “usturatoare”, care au nevoie de o consolare stiind ca si altii au trecut si inca mai trec prin durere in procesul cunoasterii si vindecarii de sine si care , pe langa acest lucru, pot gasi si metode eficiente de echilibrare emotionala.

Instrumentele. Transfroma-ti problemele in curaj, incredere in sine si creativitatePhil Stutz si Barry Michels – Daca doresti o schimbare de atitudine atunci cand te confrunti cu tendinta de a evita, de a te razbuna atunci cand te simti neindreptatit, cu frica de a expune ceea ce gandesti si simti sau cand ai in cap doar ganduri negative sau neajunsuri sau ai tendinta de abandon a unui efort personal care ar fi util pentru dezvoltarea ta, atunci merita nu doar sa citesti cartea ci mai ales sa pui in practica si sa utilizezi metodele expuse in mod constant. Cartea este un adevarat manual de dezvoltare personala care te ajuta sa iti schimbi anumite obiceiuri nesanatoase si sa ajungi la adevaratul potential care te ajuta, la randul lui, sa cresti ca individ si sa te bucuri cu adevarat de viata.

Povestea unei femei care a invatat sa se iubeasca – Monica Mihai – Desi pare o carte scrisa doar pentru femei este de un real ajutor si barbatilor. Abordeaza natura feminina prin contrast cu cea a barbatilor si incearca sa produca acea schimbare de care fiecare dintre noi are nevoie pentru a creste si dezvolta personal in procesul vietii. Este o carte calauzitoare care cuprinde parti de autoreflexie, intrebari si exercitii, metafore terapeutice care ajuta la constientizare, la gasirea raspusurilor la marile dileme care ne blocheaza sau  ingreuneaza evolutia.

 

Carti despre educatie/relatie parinti-copii

Mami, tati, ma auziti?Jacques Salome – Este o carte depre diferitele moduri de comunicare a copiilor. Acestia exprima intotdeauna ceea ce simt si vor, chiar daca printr-un limbaj nonverbal si uneori mai dificil de decodificat. Secretul este ca parintii sa fie suficient de atenti astfel incat sa poata sa ii inteleaga.

Cum sa cresti un copil sigur pe sine. Parentajul bazat pe Cercul SiguranteiKent Hoffman, Glen Cooper si Bert Powell – Cartea pune accent pe siguranta afectiva de care au nevoie copii, exluzand “perfectiunea” pe care parintii incearca sa o mentina prin comportamente care de multe ori pot obtine rezultatul invers decat cel dorit. Autorii vorbesc de “Cercul Sigurantei” care vine sa sprijine parintii in pastrarea echilibrului dintre dorinta de a proteja si nevoia copilului de autonomie.

Convorbiri psihanalitice cu parintiiD.W. Winnicott – Cartea abordeaza o parte dintre cele mai frecvente provocari parentale venind in intampinarea parintilor cu o serie de pareri care ar putea sa ii ajute, accentuand ideea de parinte care stie instinctiv ceea ce este mai bine pentru copilul lui, dar care  isi face griji tocmai pentru ca este interesat de nevoile lui.

Parintele eficientThomas Gordon – Autorul propune o alternativa la educatia copiilor care dau dureri de cap parintilor, aceea de ascultare activa, comunicare eficienta, incurajare, negociere.

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilorGary Chapman si Ross Campbell – Cartea este un ghid in gasirea unei bune comunicari cu proprii copii, identificand si tinand cont de nevoile fiecaruia, in functie de propriul sau “limbaj”.

Recomandari psihanalitice pentru mameWilhelm Stekel – Cartea este o prezentare a raspunsurilor autorului la o serie de scrisori care prezinta dificultati intampinate de parinti in relatia cu copilul.

Cand apare copilul Francoise Dolto – Autoarea da raspunsuri cu privire la sanatatea psihica care trebuie avuta in vedere atunci cand apare nou-nascutul.

 

Carti pe teme de comunicare eficienta

Un strop de eternitateJacques Salome – In aceasta carte sunt abordate principalele aspecte ale vietii: cuplul, legaturile dintre parinti si copii, incercarile vietii, schimbarea, fericirea, imbatranirea din perspectiva unei bune comunicari.

Cele cinci limbaje ale iubiriiGary Chapman – Cartea ajuta cuplurile aflate in impas in a constientiza “limbajele de iubire” ale partenerilor in scopul unei bune comunicari si chiar reconcilieri a relatiei.

Vorbeste-mi, am atatea sa-ti spunJacques Salome – Autorul analizeaza motivele care duc la neintelegerile in cuplu, oferind solutii pentru sporirea intimitatii, a cunoasterii de sine si spontaneitatii.

Parintele eficientThomas Gordon – Autorul propune o alternativa la educatia copiilor care dau de cap parintilor, aceea de ascultare activa, comunicare eficienta, incurajare, negociere.

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilorGary Chapman si Ross Campbell – Cartea este un ghid in gasirea unei bune comunicari cu proprii copii, identificand si tinand cont de nevoile fiecaruia, in functie de propriul sau “limbaj”.

Iubirea ca un mod de viataGary Chapman – Cartea vorbeste despre 7 trasaturi de caracter care au la baza iubirea fata de semeni si care, atunci cand sunt practicate in viata de zi cu zi, ajuta la crearea unei relatii autentice cu ceilalti dar si la o conectare mai buna cu noi insine.

Psihologia iertarii – Dr. Harriet Lerner – Ce presupune o scuza autentica? Ce inseamna sa ierti cu adevarat si sa te eliberezi de un trecut care, retrait zilnic, te impiedica sa traieste prezentul? Ce inseamna sa comunici deschis cu cineva care simti ca ti-a pricinuit o mare nedreptate? Sunt doar cateva intrebari la care putem gasi raspunsul in aceasta carte scrisa intr-un limbaj usor de accesat.

 

Carti despre comunicarea in cuplu, despre relatii si despre cum ne alegem partenerii

Inteligenta erotica. Reconcilierea vietii erotice cu viata de familieEsther Perel – Aceasta carte abordeaza casnicia din perspectiva vietii erotice, punand accent pe reechilibrarea ei cu ajutorul erotismului pe care de multe ori oamenii au tendinta de a-l neglija.

Cele cinci limbaje ale iubiriiGary Chapman – Cartea ajuta cuplurile aflate in impas in a constientiza “limbajele de iubire” ale partenerilor in scopul unei bune comunicari.

Vorbeste-mi, am atatea sa-ti spunJacques Salome – Autorul analizeaza motivele care duc la neintelegerile in cuplu oferind solutii pentru sporirea intimitatii, a cunoasterii de sine si spontaneitatii.

Dragoste sau dependenta? Cum sa recunosti iubirea sanatoasa – Brenda Schaeffer – O carte care ajuta cititorul sa faca diferenta intre ceea ce este sanatos in relatie, autentic, asumat si ceea ce presupune dependenta, contopire, absenta individualitatii.

Femei care iubesc prea mult. Atunci cand iti doresti si speri ca el se va schimbaRobin Norwood – Aceasta carte este minunanta in intelegerea motivelor pentru care femeile aleg aceelasi tip de relatie disfunctionala, mereu si mereu, in pofida durerii si suferintei psihice, oferind si metode de recuperare.

Dragoste nesigura. Cum sa nu mai fii gelos si dependent emotionalLeslie Becker-Phelps – O carte despre tipare disfunctionale care se repeta in relatia de cuplu, despre teama de a nu fi iubiti si patternurile disfunctionale cu care venim din copilarie. Cartea abordeaza modelele de atasament si modul in care ne pot afecta relatia actuala. Ofera modalitati de abordare si de iesire din cercul vicios dar si de intelegere a partenerului.

 

Carti care abordeaza frica de moarte

Mama si sensul vietii. Povesti de psihoterapieIrvin D. Yalom – Psihoterapeut si un bun scriitor, autorul prezinta in cartea aceasta o serie de povesti captivante desprinse din experienta sa, abordand deopotriva tematica mortii, a durerii, a bolii.

Privind soarele in fata Irvin D. Yalom – Autorul abordeaza in aceasta carte cea mai grea frica a vietii: moartea, venind cu o serie de abordari care o fac mai usor de suportat si mai putin anxiogena.

 

Carti din sfera tulburarilor de anxietate

Frica de boala. Cum sa o intelegem si sa o depasimHans Morschitzky si Thomas Hartl – Cartea pune in prim plan preocuparea din ce in ce mai acuta a oamenilor pentru sanatate. Ea abordeaza in special acea  grija care in anumite momente devine exagerata ajungand sa domine gandurile si chiar viata celor care se centreaza in special pe controale medicale frecvente a caror rezultat este satisfacator pe moment dar nesatisfacator pe termen lung: aceea de a nu fi sanatos. Cartea ne prezinta modul in care ia nastere frica patologica de boala, ce consecinte are si cum poate fi autodepasita prin diferite tehnici specifice.

 


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …