Anxietatea generalizata
Starea de incordare, de tensiune, neliniste, ingrijorare excesiva, dificultatea de relaxare, oboseala, slabiciunea, dificultatea de concentrare a atentiei, incordarea musculara, iritabilitatea, tulburarile de somn sunt simptome care pot trada o tulburare anxioasa. Anxietatea generalizata, asa cum este numita atunci cand nu are o cauza specifica, este o problema foarte des intalnita in zilele noastre.
Aceasta tulburare poate avea diverse motive, mai mult sau mai putin constiente sau poate fi declansata de un eveniment recent sau mai indepartat cu repercusiuni la nivel psihic.
Cauzele mentinerii unei stari anxioase pot avea la baza tendinta generala de fixare a unor obiective greu de atins si supraestimarea unor evenimente de viata. Astfel de persoane privesc cu ingrijorare evenimentele care urmeaza sa aiba loc in viata lor (“ar fi ingrozitor sa ma respinga la interviu”, “daca intarzii la intalnire este groaznic”, “simt ca innebunesc cand ma gandesc la ce urmeaza” etc.).
Gandurile sunt in principal cele care mentin starea de anxietate. Ele au o latura duala. Pe de o parte persoanele anxioase isi mentin starea de anxietate din falsa convingerea ca astfel se pun in garda fata de eventualele pericole – de exemplu, exista persoane care traiesc o frica permanenta sa nu-si piarda locul de munca din convingerea interioara ca aceasta frica ii protejeaza de pierderea acestuia – dar in acelasi timp lupta impotriva fricii care le provoaca anxietate atunci cand realizeaza ca starea de incordare are urmari neplacute (“Sunt atat de stresat incat simt ca innebunesc. Daca mai continui asa, ma tem ca voi sari de pe fix cu adevarat.“). Insasi aceasta lupta poate creste, o data in plus, nivelul anxietatii.
Pentru evaluarea nivelului de anxietate este important de stiut cand s-a declansat aceasta stare, cum, ce evenimente au precedat declansarea ei, daca exista o legatura intre aceste evenimente si alte evenimente semnificative din viata, cum au fost dirijate emotiile in legatura cu evenimentul potential declansator si care sunt gandurile asociate trairilor specifice. Foarte importanta este apoi motivatia pentru schimbare, de renuntare la comportamentul anxios: cat de mult afecteaza anxietatea rutina zilnica, pe cine afecteaza cel mai mult, cum altfel va arata viata atunci cand starea de anxietate nu va mai fi prezenta. Raspunsurile la aceste intrebari stau la baza intelegerii starii de tensiune si al controlului anxietatii.
De exemplu: pierderea serviciului este un eveniment neplacut care poate declansa la persoanele anxioase si cu dificultati de autoechilibrare in conditii de esec, ingrijorarea in legatura cu situatia creata. Gandul ca se vor reangaja si va fi posibil sa treaca din nou prin aceasta experienta sta la baza unei noi ingrijorari. In acelasi timp, apare ingrijorarea fata de aceasta ingrijorare: “Sunt foarte ingrijorat din cauza ca sunt incordat. Am senzatia ca voi innebuni.”. Pe de alta parte, “Daca nu sunt ingrijorat, am impresia ca lucrurile imi scapa de sub control”. Aceste doua ganduri mentin starea de ingrijorare prezenta, o amplifica si stau la baza anxietatii generalizate.
In psihoterapie exista foarte multe metode de lucru cu persoane aflate intr-o astfel de dificultate, metode care se adapteaza fiecarui caz si fiecarei situatii in parte. Pana atunci este important de stiut ca, in cazul anxietatii generalizate, este foarte importanta atentia pe care persoanele care prezinta astfel de tulburari o acorda tendintelor de evitare. Spre exemplu, in cazul prezentat mai sus, este posibil ca persoana care si-a pierdut locul de munca sa evite sa se mai angajeze, sa isi gaseasca diverse scuze atunci cand apar oportunitati de angajare (salariu prost platit, distanta prea mare de acasa pana la serviciu etc.), sa evite intalnirea cu persoane care ar putea sa o sustina in acest sens. Pe langa mentinerea unei stari de anxietate, tendinta de evitare poate accentua si izolarea, care sta la baza unei alte tulburari – depresia.
In concluzie, este foarte important de gasit cauza, evenimentul declansator al starii de anxietate, de identificat gandurile si emotiile specifice si comportamentul asociat. O reprezentare amanuntita a evenimetelor, a gandurilor, emotiilor si faptelor si eventual alegerea unei schimbari de atitudine poate fi de folos pentru inceput in scopul depasirii acestei dificultati.
***
Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.
ramona_axenti@yahoo.com +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti
Write a Comment