Blog

Zeci de articole

Barbatii nu plang niciodata – despre sentimente neexprimate

DSCN2273
Barbatii nu plang niciodata! sunt spusele multor parinti de baieti care, din dorinta de a-i invata sa fie puternici, induc copiilor ideea ca nu trebuie sa isi exprime sentimentele.

Am invatat de mici sa asociem imaginea barbatului cu cel care face ce este mai greu, cu duritatea, stapanirea de sine. Barbatul este cel invincibil, chiar fara sentimente. Dar oare asa sa fie? Barbatul nu are sentimente sau a invatat sa si le reprime?

Barbatii care au fost invatati de mici sa nu planga si sa nu se planga iau, la varsta adulta, imaginea durului imbatabil. Acel barbat este cel cautat de multe femei, in special acelea care au fost invatate in familie ca “fetele sunt cele sensibile” si care au fost foarte atent si delicat tratate atunci cand plangeau. Barbatii care nu plang niciodata sunt barbatii care poarta in spinare un sac plin de frici, de dorinte ascunse, de sentimente gata gata sa erupa la cel mai mic incident care le-ar putea crea neplaceri.

Barbatii, ca si femeile, au sentimente. Oamenii au sentimente si implicit au nevoie sa si le exprime indiferent de polaritatea lor, pozitiva sau negativa. Neexprimarea sentimentelor creeaza durere, creeaza un preaplin de frustrare care, asemenea unui vulcan, izbucneste. In functie de personalitatea fiecaruia, vulcanul poate izbucni des, la intensitate mica sau foarte rar dar cu o intensitate mare care poate imprastia durere si altora.

Este important sa permitem viitori barbati sa se exprime; plansul atunci cand s-au lovit sau au fost certati, cautarea caldei imbratisari a mamei sunt absolut normale. Exprimarea sentimentelor nu le inhiba viitorilor barbati tendintele masculine, asa cum s-ar crede ci, dimpotriva, ii ajuta sa isi manifeste barbatia atunci cand situatia o cere si  nu sa o faca pe durul in orice circumstante, sa inteleaga mai bine partea feminina, sa rezoneze cu spiritul mai emotiv al femeii si sa se adapteze mai usor in orice situatie.

Ca urmare, dragi parinti, permiteti baietilor vostri sa isi exprime sentimentele, ca doar asa vor deveni barbati bine adaptati social.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …