Blog

Zeci de articole

Adevarul – cauza a conflictelor

DSCN2273
Adevarul este oglindirea perfecta a realitatii obiective care poate sa apara in imagine, fapt, descriere verbala etc.

Realitatea obiectiva este aceeasi pentru toti insa modul fiecaruia de a o privi si integra in campul sau de cunoastere este diferit. Ca urmare, un tablou poate fi interesant pentru unii, poate starni sentimente de exaltare si incantare la vederea lui in timp ce pentru altii poate fi neinteresant. Un zambet poate fi interpretat diferit de mai multe persoane; la fel si un gest (darul oferit cuiva, mangaierea, refuzul etc.).

Modul diferit de a privi o realitate obiectiva se datoreaza faptului ca aceasta este pusa fata in fata cu o alta, adica cu realitatea celui care o integreaza in sfera lui de cunoastere. Este vorba aici de doua realitati: cea care este expusa si care este deschisa cunoasterii si realitatea celui care doreste sa o cunoasca.

Ca urmare, adevarul poate fi privit diferit de fiecare dintre noi desi situatia este aceeasi. Incercarile de a convinge pe cineva ca doar unul este adevarul absolut de cele mai multe ori esueaza. Uneori se creeaza conflicte majore din cauza faptului ca unora le este foarte greu, chiar imposibil sa inteleaga punctul de vedere al celorlalti.

Mai exista si situatia pe care o voi numi “telefonul fara fir”. In acest caz, perceptia unuia despre ceea ce a spus celalalt este diferita de perceptia emitatorului. El transmite receptorului ceea ce a inteles el, material care este diferit fata de realitatea primului emitator s.a.m.d. Ca urmare, se ajunge ca ultimul receptor sa aibe cunostinte total diferite despre faptul relatat initial de primul emitator. In acest fel se poat ajunge la conflicte si la discutii de genul: “El/ea mi-a spus…”, “Nu-i adevarat, a inteles gresit.” etc.

Daca luam un alt exemplu: citirea individuala a unui paragraf dintr-o carte de drept de catre un grup de 5 persoane care fac parte din partide diferite se poate constata ca fiecare intelege cele scrise in mod diferit, in functie de interesele sale politice. De aici apar conflictele intre membrii diferitelor partide politice.

In cazul relatiilor, de orice tip ar fi ele (de prietenie, de colegialitate, de iubire etc.), apar deseori conflicte din cauza unor situatii date care, la prima vedere, pot parea pentru fiecare dintre persoanele implicate foarte clare. In momentul in care apar discutii pe marginea acestora apar si problemele legate de modul in care fiecare vede situatia si chiar neintelegeri in momentul in care cei implicati incearca sa impuna celorlalti punctul lor de vedere.

Adevarul este doar unul, interpretarea este diferita. Interpretarea este data de experientele noastre trecute sau actuale, de bagajul nostru educational, de temperamentul si personalitatea fiecaruia dintre noi. Atata timp cat vom intelege acest lucru, vom intelege si motivele punctelor de vedere diferite si nu vom mai avea ambitia de a incerca sa transmitem fortat propriile idei si pareri si sa avem pretentia ca ceilalti sa se reaporteze la acestea in acelasi mod ca si noi.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …