Blog

Zeci de articole

Lucrul cu rabdarea

DSCN2273
De multe ori parintii ne programeaza sa nu avem rabdare atunci cand ne spun la varste fragede in care aceasta capacitate de control este imposibil de atins: “Stai linisit! Asteapta! Niciodata nu ai rabdare.”. Asa ajungem sa credem ca nu avem rabdare si chiar, adulti fiind, sa nu ne putem stapani dorinta de rezolvare in timp record a diferitelor probleme si sa ne confirmam, iar si  iar, incapacitatea de a fi rabdatori.

Un prim pas in lucru cu nerabdarea este constientizarea faptului ca purtam in noi calitatea de a fi rabdatori si ca de noi depinde in ce masura ea este mai mult sau mai putin prezenta in viata noastra. Avem libertatea sa vorbim cu rabdarea noastra, sa vedem cum se face ca ne cunoastem atat de putin. Ulterior ne putem juca cu ea crescand treptat limita de timp de care consideram ca suntem capabili in situatii care ne-o impun.

Pe de alta parte, daca simtim ca nu o putem controla si stresul e prea mare atunci cand se apropie un eveniment important sau cand ar trebui sa rezolvam o problema si nu mai avem stare, putem permite evenimentelor sa se petreaca fara sa ne gandim la rabdare si la lipsa ei. De exemplu, ne putem implica in alta activitate importanta care sa ne ia timp sau putem citi o carte, viziona ceva la TV sau reactualiza o amintire frumoasa. Este important de stiut ca atunci cand ne straduim mai mult sa scapam de un gand/sentiment/emotie etc. – in cazul acesta, de nerabdare – lucrurile se petrec exact pe dos. Astfel, cu cat incercam sa inlaturam emotiile care stau la baza nerabdarii, cu atat ele vor pune mai mult stapanire pe noi.

Un bun control atunci cand apare nerabdarea il ofera constientizarea clara a emotiilor produse de aceasta si stapanirea lor si a gandurilor care le insotesc prin practicarea relaxarii.

Nerabdarea apare de fiecare data cand, uitand de timpul prezent, incercam sa ne traim viitorul. Aceasta este marea capcana atunci cand simtim ca nu avem rabdare. Un bun exercitiu, in acest caz, este acela de a constientiza tendinta de a merge cu gandurile si simtirile acolo, in viitor, la momentul pe care il asteptam si de a uita sa traim clipa prezenta si faptele pe care le facem acum.

Este important sa avem in minte ca toate problemele se rezolva mai devreme sau mai tarziu, cu sau fara rabdare si ca totul este trecator. Este inutil sa pierdem din energie si resurse doar pentru ca ne gandim prea mult ca nu mai avem rabdare sa asteptam sau ca timpul e prea lung pana sa ne indeplinim obiectivele. Mai simplu ar fi sa ne canalizam energia si sa fim bucurosi de ceea ce facem acum si de rezolvarea obiectivelor mici care ne ajuta sa ajungem la telul nostru, la obiectivul propus.

Noi traim acum, in prezent. Ceea ce credem ca va fi in viitor si asteptam cu nerabdare este o superstitie. Nu stim niciodata ce va fi. Este posibil sa se intample si sa fim bucurosi de ceea ce vom trai la fel cum este posibil sa nu se intample si sa traim o mare dezamagire. Ca urmare, ceea ce ne ramane de trait cu adevarat este, evident, clipa prezenta. De aceasta ne putem bucura acum, din toata inima.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …