Blog

Zeci de articole

Despre fericire

DSCN2273
Cat timp calatorim prin viata tindem sa ne mentinem o stare de echilibru care sa ne satisfaca si care sa ne permita sa spunem ca suntem fericiti. Viata este imprevizibila si uneori este greu, chiar imposibil sa nu trecem prin momente care sa ne satisfaca mai putin sau sa ne intristeze. Pierderea, despartirea, boala, dezamagirea sunt doar cateva dintre evenimentele responsabile de producerea tristetii.

Urcusul si coborasul trairilor emotionale tine in mare parte de evenimentele care se succed in viata noastra. Linistea sufleteasca insa este principala responsabila de adevarata fericire. Aceasta implica echilibru emotional si capacitatea noastra de a privi partea plina a paharului, de a gasi in fiecare eveniment trait partea buna si de a trage o concluzie cu privire la rolul acelui eveniment in viata noastra si la ce am integrat pozitiv urmare a celor traite.

Vi s-a intamplat sa simtiti uneori ca sunteti entuziasmati ca si cum toata lumea ar fi a voastra dupa care sa se intample ceva care sa va aduca brusc cu picioarele pe pamant sau, mai mult de atat, sa simtiti ca ati picat de undeva de sus si parca toata fericirea care va umplea sufletul s-a transformat intr-o mare dezamagire? V-ati intrebat in acele momente care este cauza acestor transformari emotionale bruste?

Un raspuns in acest caz ar putea sa deschida calea unei intelegeri mai usoare a acestui fenomen: nivelul mare al asteptarilor care, daca nu sunt indeplinite, pot duce la schimbari mari in plan emotional, creand mari dezechilibre.

Ca sa fiu mai explicita, voi da un exemplu simplu: ea, 30 de ani, dornica sa urce cat mai sus profesional, gaseste un anunt de angajare care, dupa parerea ei, i se potriveste perfect. Dorinta si incantarea de a primi job-ul respectiv este mare asa incat se pregateste intes pentru a trece cu bine de interviu. Se simte fericita si implinita in momentul in care trece cu brio de probele din cadrul interviului si se vede stand in biroul confortabil, in postura de jurist la o companie cunoscuta, job la care a ravnit mult. Radiaza de fericire, lucru remarcat de toti cei care o inconjoara. In cateva saptamani insa, sclipirea din ochi i se pierde iar mimica ei este din ce in ce mai trista. Este din ce in ce mai nemultumita, nervoasa, stresata si iritata. Nu se mai intelege cu nimeni asa incat a inceput sa fie ocolita de toti cei care initial au sustinut-o in indeplinirea dorintelor. Se pare ca noul job nu pare a fi ceea ce si-a dorit din multe puncte de vedere. Asteptarile ei initiale nu se potrivesc deloc cu realitatea, astfel ca fericirea ei s-a transformat in putin timp intr-o mare nefericire.

Cum ar fi trebuti sa procedeze ea pentru a evita o astfel de situatie neplacuta?

In acest caz, evitarea unei astfel de situatii poate avea loc atunci cand vocea ratiunii iti vorbeste despre avantajele si dezavantajele pe care le poti avea cand lucrezi pe un astfel de job si intr-o astfel de companie.

In general, atunci cand esti pregatit psihic si sufleteste pentru urmarile alegerilor tale, de cele mai multe ori eviti dezamagirea; atunci cand constientizezi si accepti faptul ca totul este efemer, esti pregatit pentru pierdere si despartire; atunci cand accepti viata asa cum e, esti pregatit pentru tot ce iti ofera ea.

Este firesc sa avem trairi diverse dar este important sa stim sa le analizam si sa le reglam in asa fel incat sa nu ne lasam coplesiti de trairile negative.

Fericirea sta in mentinerea unui echilibru sufletesc care sa ne ajute sa functionam eficient si sa ne permita sa acceptam si sa traim viata asa cum este. Fericirea presupune autocunoastere si intelegere a diferentei intre dorinta, vis si posibilitatea de a avea acces sau de a obtine acel lucru la care ravnim.

 

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …