Blog

Zeci de articole

Cum sa fiu perseverent

DSCN2273
Cum imi pot educa capacitatea de a fi perseverent?

Perseverenta este o calitate pe care fiecare dintre noi o detine dar care trebuie dezvoltata in situatii in care lucrurile pe care dorim sa le obtinem sunt prioritare si importante pentru evolutia noastra sociala sau spirituala. Perseverenta ne ajuta sa abordam propriile obiective si scopuri si sa finalizam actiunile incepute.

Vreau sa imi gasesc de lucru dar ceva ma tine pe loc… “, Vreau sa slabesc dar nu reusesc…” Vreu sa imi gasesc fericirea dar nu prea sunt dispus sa schimb ceva in viata mea…”  sunt doar cateva exemple de afirmatii ale celor pentru care de la “Trebuie, stiu ca e imperios necesar!” pana la “Ma implic, fac, am finalizat!” mai e cale lunga…

Tendinta de abandon poate avea la baza:

–         frica de a obtine ceea ce ne dorim urmare a credintei subconstiente ca viata se va opri atunci cand nu vom mai avea un obiectiv pentru care sa luptam;

–         comoditatea – un obicei invatat inca din copilarie, atunci cand parintii, din dorinta “de a ne ajuta si proteja”, faceau in locul nostru diverse activitati;

–         un obicei invatat prin imitatie de la o persoana semnificativa (de obicei unul sau ambii parinti) care putea trai si fara sa persevereze sau, dimpotriva, un obicei autoeducat in sens opus in cazul in care aceasta era, din punctul nostru de vedere, excesiv de perseverenta;

–         lipsa motivatiei intrinseci – nu ni se pare foarte important sa luptam pentru un lucru impus din afara sau pe care-l face toata lumea si “ar trebui sa-l facem si noi ca sa fim ca ceilalti”;

–         credinta, intarita de multe ori de experiente reale, ca se poate trai si in felul acesta, neducand lucrurile la capat.

Ca urmare, pentru a ajunge sa ne dezvoltam perseverenta este important sa stim:

–         care sunt lucrurile pe care am dori sa le finalizam (care ne sunt obiectivele pe termen scurt si lung);

–         motivatia este in stransa legatura cu perseverenta (de exemplu putem sti sigur ca este important sa avem un loc de munca dar, “atata timp cat stau cu parintii si ei imi dau bani, castigul personal nu ma preseaza”) – ca urmare, este important sa stim si de ce ne dorim anumite lucruri, de ce este bine sa le facem si care ar fi urmarile finalizarii lor;

–         avantajele slabei perseverari – atunci cand exista, dualitatea isi face locul in sinele nostru (“trebuie” alaturi de “nu prea am chef sa continui”); este important de pus fata in fata cele doua tendinte opuse si de analizat, obiectiv si detasat, ce ne tine in loc si ce avantaje ne aduce tendinta de abandon.

Perseverenta se educa, se intretine, se dezvolta. Nu este suficient sa dorim, important este sa stim de ce ne dorim, la ce ne foloseste rezultatul final, sa fim implicati si nu in ultimul rand, responsabili.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …