Insomnia
Insomnia apare ca urmare a unor probleme somatice dar, de foarte multe ori, are la baza o serie de boli psihice sau cresterea nivelului de stres si se manifesta prin incapacitatea de a dormi un numar de ore suficiente astfel incat persoana sa se simta odihnita si capabila sa isi indeplineasca sarcinile zilnice. De regula, omul adoarme foarte greu si de cele mai multe ori nu reuseste sa patrunda in somnul profund, odihnitor iar la trezire este obosit, surmenat – “Ma trezesc mai obosit decat m-am culcat.”. Lipsa de somn intareste problemele fizice sau psihice existente, creste nivelul stresului, agitatia si nemultumirea persoanei in legatura ca neputintele sale.
Daca insomia trecatoare are la baza o serie de probleme curente care, odata ce sunt rezolvate, il elibereaza pe om de povara noptilor nedormite, insomnia cronica poate deveni periculoasa afectandu-l psihic si fizic.
Cum poate fi rezolvata aceasta problema din punct de vedere psihologic?
Psihoterapeutii folosesc o serie de metode prin care omul care se confrunta cu o astfel de problema o poate depasi.
Am sa incep prin a mentiona alte cateva posibile cauze psihologice care stau la baza insomniei:
– frica de trecere in nefiinta – multi adulti au fost “pedepsiti” in copilarie cu somnul: “Daca nu esti cuminte, te trimit in pat, la somn!” – in acest fel s-a format ideea ca somnul este ceva rau;
– dorinta de prelungire a vietii, (deghizata in nevoia de timp), care are la baza tot frica de moarte – “Nu am timp sa le fac pe toate ziua asa ca mai stau si noaptea.”;
– un obicei prost – tendinta de a pierde noptile in fata televizorului sau cu alte activitati care schimba ritmul somn – veghe si este dificil de reglat ulterior;
– tendinta de a avea mereu ganduri negative si nefolositoare ceea ce face imposibil ca omul sa se decupleze de constient si sa permita inconstientului sa preia conducerea, cauza cu care se confrunta mai des persoanele care au mereu nevoie de a avea lucrurile sub control.
Ca si metode psihoterapeutice folosite, am sa amintesc o serie care s-au dovedit eficiente:
– Intrucat in timpul somnului omul intra intr-o stare de detasare, relaxare, renuntand contient la toate grijile si problemele care-l macina in timpul zilei, ar fi firesc sa renunte in acelasi mod si la “grija” ca nu poate dormi. Cu alte cuvinte, este foarte important pentru el sa practice detasarea si sa nu se mai gandeasca la faptul ca nu poate dormi.
– Respectarea unui program strict de odihna este oricand foarte eficient. Persoana in cauza va tine cont de timpul sau de somn necesar pentru odihna (in jur de 7 – 8 ore pe noapte dar poate fi diferit de la om la om) si isi va realiza un orar care trebuie sa includa ora de culcare si ora de trezire, ore care vor fi respectate indiferent de calitatea somnului si de numarul de ore dormite. Foarte important este ca ora de trezire sa nu se schimbe iar ora de culcare sa nu fie decalata astfel incat sa permita persoanei petrecerea mai multor ore in pat.
– In cazul in care persoana constata ca a petrecut foarte multe ore in pat si nu a reusit sa adoarma, ceea ce ii da, de cele mai multe ori, o stare de agitatie, este obligatoriu sa se ridice din pat si sa incepa o activitate pe care o are de realizat in timpul zilei dar care nu ii face foarte mare placere (sa calce sau sa citeasca o carte neatragatoare, de exemplu).
– O alta metoda asemanatoare cu cea de sus este inlocuirea unei activitati neplacute cu scrierea unui jurnal – in acest caz, atunci cand are insomii, este indicat ca persoana sa se ridice din pat si sa inceapa sa scrie tot ce ii trece prin minte.
– Invatarea unor bune metode de relaxare care sa fie practicate inainte de culcare pot ameliora si chiar trata problema.
– O rezolvare a tendintei de gandire negativa poate duce implicit si la rezolvarea dificultatilor de adormire.
Insomnia este o problema care afecteaza din ce in ce mai multe persoane si care duce la o obosire si macinare a fizicului si psihicului si, mai mult, la o permanenta stare de iritabilitate si irascibilitate greu de suportat. Cateva metode simple ar putea rezolva din timp aceasta problema.
Nu permiteti insomniei sa va invadeze noptile si luati masuri din timp!
***Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.
ramona_axenti@yahoo.com +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti
2 Comments
uneori cand nu pot sa dorm incep sa plang.
de ce???
Plansul este o reactie la emotiile pozitive (plansul de bucurie) sau negative (plansul ca urmare a durerii sufletesti). Emotiile sunt urmarea gandurilor pozitive sau negative. De obicei, cand nu dorm, oamenii au tendinta de a se gandi la lucruri neplacute ceea ce poate explica, in cazul tau, acest raspuns emotional. Ca urmare, Ana, analizeaza gandurile care trec prin mintea ta atunci cand nu dormi si atunci vei gasi raspunsul la intrebare. Mult succes!
Write a Comment
Tu ești viața mea – despre mame care trăiesc prin copiii lor
De câte ori nu auzim expresia: “Tu ești viața mea!” ori “Tu ești sensul vieții mele!” spusă de mame copiilor …
Fenomenul “ghosting” la tineri
Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …
Mitul independentei
Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …