Blog

Zeci de articole

Alegerea partenerului de viata

DSCN2273
Si au trait fericiti pana la adanci batraneti… spune povestea in care zana buna se casatoreste cu printul salvator. Povestile ne lasa sa visam, sa ne imaginam ca atunci cand vom ajunge mari ne vom casatori si noi cu un print/o printesa.

Cand inaintam in viata insa ne dam seama ca lucrurile nu sunt atat de simple. Legam prietenii, ne indragostim, iubim, suntem dezamagiti, o luam apoi de la capat s.a.m.d. Si astfel ajungem la un moment dat sa ne intrebam “Cum e mai bine?”, “Care alegere ar fi cea mai potrivita pentru mine?”, “Este bine ca am spus “Da!”?”

Alegerea partenerului de viata este, ca orice alegere, una legata de nevoile pe care le avem in acea perioada a vietii noastre. Daca ne place aventura, ne alegem un partener cu care sa putem calatori in cele mai neasteptate colturi ale lumii. Daca ne dorim copii, ne luam un partener care sa iubeasca copiii. Daca ne dorim sa oferim afectiunea noastra, ne luam un partener caruia sa ii placa sa fie alintat, cocolosit etc.

Daca vorbim de dezamagiri si asa numitele “esecuri in dragoste”, desi de fiecare data in aceste cazuri se tinde sa se caute un vinovat, acestea nu au la baza neaparat o greseala a unuia dintre parteneri. Nici despartirile, nici divorturile nu au un vinovat. La baza acestora stau nevoile fiecaruia dintre parteneri. Poate parea ciudat cand ea, o tanara dornica de a-si gasi jumatatea este cea care renunta la el, barbatul care pana acum i-a oferit tot ce si-a dorit, i-a stat intotdeauna la dispozitie, a ascultat-o si i-a fost mereu aproape la bine si la greu. De cele mai multe ori tindem sa spunem ca astfel de persoane nu au nimic in cap, ca nu stiu ce vor si sa le gasim vinovate.

Daca e sa analizam insa credintele care stau la baza alegerilor, in cazul de mai sus, putem descoperi ca ea traieste dupa credinta ca “Sotul ideal este cel care face pe durul.” sau ca “In dragoste e important sa mai si pierzi.” si iata de unde refuzul arzator de a mai continua o relatie care parea ideala.

In cazul expus insa explicatia este doar de suprafata. Exista multe alte legaturi care se pot face daca analizezi o relatie in adancurile ei si cand spun “adacuri” ma refer la gandurile si convingerile cu care traiesc fiecare dintre parteneri, la nevoile lor, la familiile lor, la educatia primita si la interpretarile pe care fiecare dintre ei le-au dat evenimentelor din vietile lor in familia naturala, la valorile care stau la baza alegerilor lor. Daca tinem cont de aceste lucruri devine evident faptul ca alegerile in general si alegerea partenerului de viata in special este diferita de la om la om si poate oricand surprinde.

E usor sa spui “Saracul baiat, a fost respins.” si sa nu privesti si partea ei de adevar. Fiecare om este unic, fiecare simte diferit, crede diferit si are nevoi diferite si in functie de acestea face alegeri diferite de ceilalti.

Exista persoane care simt ca traiesc atunci cand se cearta si se impaca la nesfarsit si care, firesc, au credinta ca “Viata e frumoasa atunci cand treci prin emotii extreme.” Acestia nu vor putea trai niciodata langa o persoana calma, calculata, care fuge de scandal.

Peste ani, nevoile se pot schimba. Omul se schimba; evenimentele din viata lui l-au facut sa se aseze sau, dimpotriva, sa doreasca sa traiasca viata la maxim daca a considerat ca pana atunci nu a facut tot ce si-a propus si nu a experimentat suficient. Pornind de la acest principiu pot afirma ca exista si situatii cand, in functie si de capacitatea de acceptare sau chiar de iertare a unora, pot sa reinnoade o relatie de la un alt nivel, mult mai matur.

Poate unii se intreaba, pornind de la afirmatia ca nevoile se schimba, daca este posibil sa traiesti o viata langa aceeasi persoana. Sigur ca este posibil pentru ca “sufletele pereche” care raman “pereche” pana la finalul existentei lor pamantene au nevoi care se completeaza perfect astfel ca in orice moment ei pot raspunde unul altuia iar raspunsul la nevoile celuilalt vine natural, fara efort, fara cenzura. In acest caz, relatia care a crescut atat de mult si formeaza un tot, ii ajuta pe fiecare dintre cei doi parteneri sa nu mai aiba nevoie de cuvinte pentru a mentiona ce asteptari are de la celalalt.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

8 Comments

  • mihai

    o intrebare.. tu alegi partenerul de viata!? el te alege pe tine? sau destinul va aduce impreuna!?tu iti alegi partenerul de viata, dar el te alege pe tine?

    • Ramona-Paula Axenti

      De cele mai multe ori, cand iti doresti cu adevarat ceva, acel ceva sau cineva vine spre tine. Dupa cum spuneam, experimentam… iubim, suntem dezamagiti si apoi o luam de la capat. Alegerea este reciproca si poate fi pentru o durata mai scurta sau mai lunga… depinde de FIECARE dintre cei doi si de nevoile si convingerile de viata ale fiecaruia. Cand alegerile nu sunt RECIPROCE, relatia nu dureaza sau se poate prelungi fara sens, cu urcusuri dar mai ales coborasuri… adica este o relatie tensionata care nu merge si de cele mai multe ori se va rupe.

  • mihai

    Esti psihoterapeut, ce faci daca ai in fata ta un “client” si discuta pe tema asta cu tine. Tu ii faci aceasta prezentare iar el te ia cu cazuri concrete, cum il convingi ca prezentarea este intocmai optimul de fericire in alegeri. Scuze dar FERICIREA ESTE RELATIVA.

    • Ramona-Paula Axenti

      Fericirea, dupa cum spuneam si in alte articole anterioare, este relativa. Depinde de placerile, de sentimentele si dorintele fiecaruia.
      Cand am in fata mea un client nu ii fac prezentari. Pentru ca fiecare om este unic, de fiecare data in relatia cu clientii mei tin cont de resursele lor, de nevoile lor, de obiectivele pe care si le-au propus atunci cand au apelat la mine. In nici un caz nu le tin discursuri despre ce este bine sau rau – ce este bine pentru o persoana poate fi rau pentru alta.
      Articolele mele sunt generale tocmai pentru ca nu pot fi puse pe un tipar insa sunt persoane care, citindu-le, gasesc o serie de explicatii potrivite pentru ei sau chiar se regasesc in anumite parti din prezentare. 🙂

  • claudela

    Aveti mare dreptate cand spuneti ca o relatie trebuie analizată in adâncurile ei. Insa acest lucru este facut mai ales cand aceasta se rupe, cand treci printr-o despărtire! Dar ce te faci cand cel care ti-a fost partener gaseste ca singurul vinovat esti tu si nu mai tu, nefiind in stare sa isi asume ca cele întâmplate s-au produs in mare parte si din vina lui! Tu care esti întotdeauna invinotit atat in timpul cat si la finalul relatiei, si esti asaltat cu atatea reprosuri tinzi sa crezi ca asa e, desii lucrurile nu stau nici cum asa! Cand am spus lucrurile acestea am vorbit din propria experienta, am fost manipulată psihologic, si….acum traiesc cu ideea ca daca am facut bine sau rau ca am spus stop relatiei, desi stiu, sunt constientă ca am facut bine, dar am sentimentul de vina, insuflat de o persoana geloasă, posesiva si suspicioasă!

    • Ramona-Paula Axenti

      Inteleg, din ceea ce imi scrii, ca traiesti acum cu “eticheta” pusa de el. El iti reproseaza anumite lucruri pe care, fara sa vrei, ti le asumi.
      Cand o relatie se rupe asa numita “vina” sta in mainile ambilor parteneri in aceeasi masura. Dupa cum spuneam si in articol, nu exista neaparat o “vina” a unui partener. Ambii parteneri poarta in spate experiente, obiceiuri, credinte formate in decursul existentei lor de pana atunci care pot sau nu pot fi in totalitate acceptate de un partener. Se pare ca tu nu ai acceptat la fostul tau partener trasaturile de caracter ca gelozia, posesia si suspiciunea care pot fi acceptate si trecute cu vederea mai usor de o alta potentiala partenera desi, in urma studiilor de specialitate, s-a constatat ca astfel de obicieciuri, atunci cand ating un nivel crescut de intesitate, duc de cele mai multe ori la destramarea unor relatii. Posibil ca tu sa fi crescut intr-un mediu mai democratic, care iti oferea incredere, in care suspiciunea nu isi avea locul. Asta nu e o vina, este un mod de a trai si a vedea relatia intre oameni.
      Ca urmare, daca crezi ca decizia de a rupe relatia a fost una buna, detaseaza-te de “vina” cu care fostul tau partener incearca, poate inconstient, sa te impovareze si mergi pe cunoasterea mai profunda a modelului tau relational, a modului in care iti place sau nu iti place sa relationezi cu ceilalti, a nevoilor si asteptarilor tale dintr-o relatie.
      Mult succes!

  • claudela

    Multumesc mult! Cuvintele spuse au o mare însemnătate pentru mine!

  • claudela

    Cand ati spus ca fiecare purtam in spate experiente, obicieiuri, credinte, ati cazut fix pe subiectul meu! Persoana respectiva isi copia in mod constient sau nu părintii, apropiatii, fostele relatii, făcand in capul lui corelatii cu ceea ce ni se intampla noua, sau punea în practică! Total eronat, cred eu! Nu se poate compara un lucru cu un altul! De aceea pana la insulte, reprosuri, furie, ranchiună si alte fixisme ca femeia trebuie sa zică ca bărbatul, ca doar nu o duce de râpă, a mai fost un sigur pas! Asa se intampla cand scopul unui bărbat este de a domina si de a te scoate din circuit! Consider ca am tolerat multe in numele iubirii, desii am incercat sa redresez si sa aduc lucrurile la normalul firesc! Dar în fine, in viata ne e dat să trăim multe! Va multumesc de atentia si timpul accordat!

  • Write a Comment

    Your email address will not be published.

    Fenomenul “ghosting” la tineri

    Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

    Mitul independentei

    Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

    Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

    “Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …