Blog

Zeci de articole

Forta tamaduitoare a iertarii

DSCN2273
“Nu pot sa iert. M-a facut prea mult sa sufar.”

“Lasa, ca o sa treaca si el/ea prin ce am trecut eu!”

Acestea sunt fraze pe care le aud frecvent si de fiecare data imi dau seama ce complex de sentimente neplacute, de ura si inversunare resimte persoana care le spune fara sa banuiasca cata libertate si ce stare de bine i-o poate da iertarea.

“Este imposibil sa ierti pe cineva care ti-a facut foarte mult rau.”, imi veti zice.

Este adevarat ca uneori e dificil sa mai privesti in ochi si sa te mai adresezi unei persoane care a contribuit la dezechilibrarea armoniei tale interioare.

Iertarea implica insa in primul rand detasarea de problema in cauza. Cum este posibil acest lucru? Prin acceptarea situatiei asa cum este.

Uneori incercam sa cautam scuze, circumstante atenuante persoanei care ne-a pricinuit rau astfel incat sa ne simtim mai impacati in primul rand cu noi. Sunt metode care de cele mai multe ori dau roade. De asemenea, incercarea de a comunica cu celalalt si de a intelege cu adevarat cauzele care au dus la situatia creata este, la randul sau, o metoda fructuoasa si care ajuta la detensionarea conflictului creat.

Se intampla insa, situatii de conflict major – si din pacate nu sunt putine in zilele noastre (crime, violuri etc.) in care pare imposibila iertarea celui care a infaptuit odioasa fapta. Evident, intr-o astfel de situatie este de-a dreptul imposibil sa nu fii razvratit si chiar sa ai tendinta sa produci un rau maxim aceluia. Sunt sentimente firesti pe care este normal sa le simta persoana afectata o perioada dupa comiterea actetelor violente asupra sa sau asupra persoanelor dragi.

In aceste cazuri extreme este absolut necesar ca persoana/persoanele afectate sa consulte un psihoterapeut pentru a putea integra in viata acest eveniment nefericit. In functie de fiecare caz in parte, psihoterapeutul va contribui, asemenea unui ghid, la scoaterea in lumina de catre persoana care solicita ajutor a resurselor de care dispune acceptand ca trecutul isi are locul lui si ca, de cele mai multe ori, fiecare eveniment al vietii vine sa ne invete ceva despre noi si despre viata in general.

Refuzul iertarii duce la blocaje in planul existentei. Astfel se intampla ca de cele mai multe ori cand “avem ceva pe suflet” sa devenim stresati, iritati, nervosi, sa avem insomnii, sa functionam defectuos consumand mai multa energie in mod ineficient pentru aceleasi activitati sau chiar sa somatizam si sa simtim dureri localizate in diverse parti ale corpului. In felul acesta se poate crea un cerc vicios care sa ne afunde din ce in ce mai mult in noianul neputintelor.

Daca in situatii obisnuite de viata (cearta intre doi prieteni/cunoscuti, conflicte de nevoi, conflicte de idei etc.) iertarea isi poate face loc prin gasirea unei solutii de mijloc, prin apelarea la compromis sau la alte metode cunoscute, in cazuri extreme este absolut necesar ca iertarea sa se transforme in acceptare pentru a nu produce blocaje in anumite planuri ale existentei.

Odata cu iertarea sau acceptarea viata isi va relua cursul firesc iar situatia de conflict sau situatia traumatica isi va avea locul ei ca pe un experiment din care persoana care a trait-o a invatat ceva.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …