Blog

Zeci de articole

De ce sa iertam?

In Dictionarul limbii romane, iertarea este definita ca “eliberarea cuiva din robie; scapare a cuiva de ceva“. Psihologic insa, faptul ca il eliberezi pe celalalt inseamna ca te eliberezi pe tine. Povara dusmaniei, urii, furiei, resentimentelor se ridica si sufletul ramane curat, despovarat.

Cand dusmanim pe cineva suntem legati de acea persoana, ne gandim la ea mult, uneori gandurile ne invadeaza, suntem “obsedati” de celalalt, de resentimente si ganduri razbunatoare. Daca actiunile lui ne-au provocat durere, indiferent ca e fizica sau sufleteasca, avem tendinta de a-i dori acelasi lucru: “Sa il doara si pe el, ca doar asa va intelege ce rau mi-a provocat.“.

Nu luam in seama insa o serie de aspecte importante care, ignorate, pot face mai mult rau relatiei dintre doua persoane:

– celalalt, de cele mai multe ori, nu face cu intentie o actiune sau o alegere, ci doar pentru ca asa a considerat el in acel moment ca e mai bine;

– celalalt a ales sa faca un lucru care noua ne-a cauzat neplaceri fiinca s-a gandit doar la el, neglijand ceea ce poate provoca in noi, neavand nici un scop in vatamarea sufletului sau corpului nostru;

– actiunea celuilalt cauta sa ne semnaleze o problema de comunicare.

Faptul ca luam personal o serie de actiuni ale celuilalt face parte de multe ori din viziunea noastra asupra lucrurilor si nu are legatura cu alegerile celorlalti. Dimpotriva, uneori altii au intentii bune iar noi le putem vedea exact pe dos si aici putem vorbi de puncte diferite de vedere cu privire la un lucru.

Framantarile, durerea sufleteasca, ura sunt insa sentimente care ne macina si care ne pot cauza rani interioare care ajung sa ne imbolnaveasca fizic si psihic. Ce e de facut pentru a scapa de durerile ascunse:

– uneori e indicat sa discutam cu cel fata de care simtit aceste sentimente, sa clarificam intentiile lui si sa iertam – iertarea vine in acest caz firesc, se simte ca o eliberare, ca o piatra pe care o caram si de care ne-am eliberat;

– alteori, cand resentimentele noastre sunt generate de egoismul cras al celuilalt sau chiar de intentia lui clara de a ne face rau, e important sa intelegem vulnerabilitatea celuilalt, faptul ca lipsa lui de empatie si intelegere care cel mai probabil sunt rezultatul propriilor lui suferinte interioare l-au dus la comiterea unor fapte josnice.

Cum sa iertam in momentul in care intelegem ca faptele celuilalt au fost clar indreptate catre noi, cand am vrea si poate incercam sa ii spunem celuilalt ca actiunile lui ne provoaca suferinta si nu ne putem face auziti, intelesi, acceptati, ba chiar uneori ne trezim ca sentimentele noastre sunt luate in ras, criticate, considerate un act de vulnerabilitate si calcate si mai mult in picioare? Este momentul in acest caz sa ne eliberam pe noi. Asteptarea ca celalalt sa inteleaga ce simtim, sa ne respecte sentimentele, este o asteptare pe care noi nu o putem controla. Ceea ce face celalalt cu ceea ce i-am comunicat sau nu tine de dorintele lui, de valorile lui, de modul cum vede el viata, de caracterul lui. Ceea ce putem noi face este sa ne schimbam pe noi, sa ne resetam asteptarile, sa poposim asupra noastra,  sa ne intelegem propriile nevoi si sa avem compasiune si intelegere fata de ele. Noi suntem singurii care ne putem intelege cel mai bine si ne putem da ceea ce asteptam sa ne dea ceilalti. Atunci cand vom face asta ne vom putea ierta in primul rand pe noi pentru ura si inversunare si vom putea privi chiar si spre celalalt cu compasiune. Doar schimband perspectiva si asteptarile ne vom putea vindeca de ura si resentimente si vom putea trai linistiti si impacati.

Iertarea in esenta sa reprezinta impacarea cu sine, “eliberarea din robie” a sinelui personal si gasirea acelei paci interioare de care aveam nevoie pentru a fi bine cu noi insine.

Evident, daca un rau se intampla constant, daca celalalt provoaca constant agresiuni asupra noastra, e necesar sa invatam sa ne aparam, sa punem limite sanatoase si sa nu permitem acest lucru. Aici nu mai este vorba de iertare, cat de a sti sa ne aparam, caci in aceste conditii, linistea noastra sufleteasca de aici vine; dar aceasta e o discutie care ramane sa o dezvolt intr-un articol viitor.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …