Blog

Zeci de articole

Beneficii ale izolarii

Daca in prima faza suntem socati, furiosi, tristi cu privire la turnura pe care a luat-o viata noastra in aceasta perioada vine momentul ca, la un moment dat, sa negociem cu noi si sa vedem ce putem face astfel incat sa ducem mai usor lipsirea partiala de libertate pe care o simtim atat de acut.

Un mod prin care poate fi vazuta izolarea pentru a fi mai putin impovaratoare este acela de a invata sa o privim cu ochi buni. Astfel, asezati fiind la casele noastre, invatam sa traim mai mult in prezent, sa ne indreptam mai des atentia catre ceea ce avem si mai putin spre ceea ce ne lipseste, sa fim recunoscatori pentru lucrurile bune din viata noastra. De asemenea, incepem sa vedem in lucrurile care ni se pareau obisnuite si care credeam ca ni se cuvin, lucruri marete pe care sa le apreciem la adevarata valoare. Astfel, intalnirile cu prietenii, cu familia, iesitul la o terasa,  plimbarile, vacantele sunt mult mai pretuite acum decat in trecut.

Sanatatea si libertatea au devenit lucrurile cele mai de pret. Daca am alergat mult timp doar dupa bani, crezand ca doar ei ne pot aduce fericirea, constatam acum ca cele mai de pret lucruri sunt tocmai cele care nu se cumpara cu bani.

Avem ocazia acum sa fim mai mult timp cu noi insine, sa ne cunoastem mai bine, sa ne constientizam propriile neputinte, sa exersam autocontrolul invatand sa imblanzim copilul furios, nerabdator, frustrat sau neputincios din noi, sa exersam gandirea rationala prin care, recunoscand toate aceste emotii, sa identificam resursele si capacitatile de a trece cat se poate de bine peste aceasta perioada. La ce folos sa adaugam mai multa anxietate, neincredere, sa aratam cu degetul vinovatii? Putem avea control sigur doar asupra propriilor noastre actiuni si este important sa gasim acele actiuni care depind de noi si, mai ales, sunt in puterea fiecaruia din noi ca sa ne fie mai bine.

Izolarea ne face mult mai constienti de necesitatea de a fi impreuna si odata cu asta, de importanta de a fi aproape sufleteste de ceilalti, chiar daca nu fizic, de a vorbi cu ceilalti si chiar de a invata sa cerem ajutorul: pornind de la sfaturi la lucruri de care avem imperativa nevoie. Aceasta perioada ne da ocazia sa exersam mai mult calitati ca: empatia, altruismul, disponibilitatea, generozitatea, umanitatea pe care, in zarva vietii, le punem in practica poate mult prea putin.

In aceasta perioada, unii dintre noi reseteaza prioritati si identifica aspectele cu adevarat importante in viata lor, realizeaza ca pot trai mai bine cu mai putin si ca pot gasi fericirea in lucruri mici. Altii reiau proiecte blocate de mult din cauza lipsei timpului, incep unele noi sau se folosesc de timpul petrecut acasa pentru a se implica in diferite hobby-uri.

Aceasta perioada ne face sa devenim modesti, capabili sa acceptam ca nu suntem invincibili. Viata este imprevizibila iar acum suntem mai constienti de acest lucru decat am fost de obicei. O parte dintre rezultatele actiunilor noastre au fost si sunt sub controlul nostru, altele nu iar asta nu ne impiedica sa facem tot ce tine de noi sa trecem mai usor peste aceasta perioada provocatoare.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …