Cauze psihologice ale divortului
In zilele noastere rata divortului a crescut mult fata de trecut iar tendinta este sa aiba loc chiar la scurt timp dupa casatorie. Motivele sunt date, pe langa clauzele contractului matrimonial care sunt mult mai lejere decat in trecut si de viziunea diferita a vietii in doi pe care o au tinerii in zilele noastre.
Multi se intreaba daca nu cumva, decizia tinerilor de a divorta are drept cauza pierderea interesului pentru acea valorare sociala care pune familia pe primul plan. Concubinajul are prioritate mai ales in cazul celor tineri, fara copii sau a celor care au trecut deja printr-un divort. In zilele noastre, decizia de a se casatori apare de cele mai multe ori atunci cand se naste primul copil al cuplului sau cand cei doi tineri care locuiesc impreuna se hotarasc sa aduca pe lume un copil. Ca urmare, din acest punct de vedere, hotararea de a fi recunoscuti ca familie apare in cazul acestor tineri mai mult ca protectie a viitorilor copii.
Decizia de a divorta este luata insa din ce in ce mai des in zilele noastre si in cazul familiilor cu copii. Care ar fi cauzele separarii in acest caz? Sa fie tinerii din ziua de azi atat de indiferenti fata de statutul de familist? Sa fie atat de egoisti incat sa nu poata trai unii cu ceilalti chiar si in conditiile in care au de crescut un copil? Poate si acestea ar fi unele dintre motive dar poate ca si faptul ca in trecut, inaintasii nostri nu aveau curajul sa ia aceasta decizie si nici sa se gandeasca la ea de frica oprobiului societatii desi de multe ori situatia o cerea. La fel ca si in trecut, problemele de cuplu au ramas aceleasi; diferenta o face mediatizarea acestora in zilele noastre si incurajarea separarii atunci cand cei doi au epuizat toate resursele de reconciliere.
Unele cupluri se casatoresc inainte de a se cunoaste foarte bine si de a lua decizia certa ca isi doresc sa formeze cu adevarat o familie. Multe fete ajunse la varsta maturitatii traiesc cu dorinta de a fi mirese si accepta o cerere in casatorie sau chiar o provoaca doar din dorinta de a se simti, chiar si pentru o zi, in centrul atentiei. Pentru astfel de cupluri casatoria are loc, din pacate, doar din dorinta de a-si indeplini un vis, un capriciu. Gradul de cunoastere reciproca, in acest caz, este aproape inexistent iar capacitatea de a depasi incercarile pe care le rezerva viata in doi implica o stradanie prea mare a carui efort nu si-l pot justifica pe moment.
Unele divorturi apar in cazul persoanelor introvertite sau a celor care vor sa para altfel decat sunt in realitate, dezvaluind pentru ceilalti doar chipul acceptat social cu care au reusit de altfel sa-l si cucereasca pe partener. Asa se explica motivul pentru care, unii dinte partenerii care nu au reusit sa ajunga la miezul personalitatii celor cu care s-au casatorit, au impresia, dupa ce legamantul a avut loc, ca s-au casatorti cu alta persoana.
Exista si cupluri mature in care, desi cei doi inca se iubesc si se respecta, decid sa rupa relatia in urma reevaluari nevoilor fiecaruia. Acestia hotarasc, la un moment dat, ca este cazul sa o porneasca pe drumuri diferite.
Cu toate ca rata divorturilor este in crestere, oamenii au tendinta generala de a se alia cu o persoana de sex opus, de a forma un cuplu si de a certifica legamantul din dorinta subconstienta de a uni cele doua tendinte opuse – masculin si feminin – si de a forma un tot care sa le cuprinda pe amandoua. Recunoasterea sociala a acestui “tot” este foarte importanta pentru majoritatea oamenilor si apare pentru a satisface nevoia de mentinere a confortului psihic.
***
Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.
ramona_axenti@yahoo.com +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti
5 Comments
Cert este ca in mediul rural incidenta divorturilor este cu mult mai mica decat intr-un oras mare. La sat comunitatea sanctioneaza aspru abaterile pe cand intr-un oras mare sentimentul apartenentei la o comunitate si necesitatea respectarii cutumelor acesteia este estompat .Astfel dispare rusinea sau frica de “gura satului”.
Din pacate observ ca pe masura ce societatea evolueaza din punctul de vedere al dezvoltarii tehnologice pierde si parte din normele morale si ne determina sa devenim mai egoisti, mai individualisti , caci alegem solutia mai simpla a divortului in loc sa luptam pentru cuplu, pentru copii…
Buna Ramona!
Am si eu o intrebare care nu are legatura cu divortul.
Eu am 13 ani si multa lume imi spune ca e perioada schimbarilor si a descoperirii unor noi sentimente. Chiar daca sunt constienta de asta nu sunt de acord ca de la o varsta asa de frageda sa descoperim sentimente ca iubirea. Nu cred ca e tocmai in regula sa am un iubit de la 13 ani. CE ZICI?
Buna Gina!
In privinta schimbarilor de care iti spune lumea, este adevarat ca in jur de 12-13 ani apar niste schimbari biologice dar si psihologice, acestea din urma implicand conduita, modul de perceptie a vietii si implicit o serie de sentimente contradictorii care pot sa dea navala peste preadolescentul aflat la varsta aceasta. Aceste schimbari il bulverseaza atat pe copil cat si pe parintele care, de multe ori, spune ca nu-si mai recunoaste copilul. Este o perioada care va fi depasita si care este importanta prin faptul ca in felul acesta, fiecare persoana aflata la aceasta varsta, isi structureaza personalitatea si ajunge sa se cunoasca mai bine.
Ca urmare, draga Gina, sentimentele de care iti vorbesc adultii nu cred ca sunt neaparat legate de sentimentul de iubire pe care poti sa il simti pentru o persoana de sex opus, cat de sentimente bulversante pe care le poti avea fata de ceialalti sau chiar fata de tine, pentru ca, dupa cum spuneam mai sus, rolul si importanta acestor trairi este mai degraba aceea de conturare a personalitatii, autocunoastere, si o mai buna integrare in societate. Cu siguranta vei simti cand va fi momentul sa ai un iubit si sa iti dedici timp si pentru asta iar adultii au rolul de ghid pentru tine si pentru copiii lor, in general, pentru ca nu de multe ori, fiecare dintre noi, putem face alegeri gresite.
Ca urmare, mult succes in cunoasterea sinelui tau si in alegerile pe care le faci!
Si pentru ca mi-ai starnit curiozitatea, cum se face ca ai fost interesata de acest articol in mod particular? Se regasesc informatiile prezentate in el intr-o anumita sfera a vietii tale?
Nu pot sa spun ca mi-a atras atentia in mod special dar m-a facut putin curioasa si nu prea stiam la ce articol puteam sa pun aceasta intrebare.
Mai am o intrebare: E adevarat ce imi spun profesorii mei?
Spun ca in clasa a VII-a avem tendinta sa fim mai ”salbatici” iar in clasa a VIII-a sa ne maturizam. Au dreptate??
Daca tinem cont de etapele dezvoltarii, se spune ca intre 12-15 ani, cand au loc multe modificari fizice si psihice, copiii tind sa aiba manifestari diverse care pot parea ciudate in ochii unui adult. Dupa 15 ani, cand lucrurile se mai stabilizeaza si el ajunge la o intelegere mai profunda a lucrurilor, atinge un anumit stadiu de maturitate. Cred ca la asta se refera profesorii tai.
Dar cum nimic nu este batut in cuie, fiecare fiinta umana evolueaza diferit asa incat nici un concept nu este valabil pentru toti in aceeasi masura.
Write a Comment
Tu ești viața mea – despre mame care trăiesc prin copiii lor
De câte ori nu auzim expresia: “Tu ești viața mea!” ori “Tu ești sensul vieții mele!” spusă de mame copiilor …
Fenomenul “ghosting” la tineri
Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …
Mitul independentei
Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …
Categories
Recent Posts
Categorii articole