Blog

Zeci de articole

Secretele echilibrului psihic

Echilibrul psihic este o calitate pe care si-o doreste fiecare dintre noi. El presupune un bun control al emotiilor, o buna stapanire de sine in situatii limita. Echilibrul psihic nu anuleaza trairile autentice, fiesti pe care oricare dintre noi le poate avea in momente limita sau care implica un stres emotional (pierderea slujbei, deceptie, moartea unei persoane dragi, catastrofe etc.). El este cel care ajuta persoana aflata in astfel de momente sa isi adune toate fortele fizice si psihice si sa treaca peste momentele de cumpana. Echilibrul psihic face diferenta intre cei care reusesc sa depaseasca relativ usor un moment tensionat si altii care, dupa trairea unui eveniment marcant negativ nu reusesc, uneori poate niciodata, sa isi mai revina la starea de dinainte. Aceste persoane sunt cele despre care se spune, de exemplu: “dupa ce i-a murit sotia parca a imbatranit cu 10 ani” sau “s-a inchis in el dupa pierderea slujbei; nu-l mai vezi iesind din casa” s.a.m.d.

Cum se face ca unii oameni sunt echilibrati psihic, altii sunt mult prea sensibili si pica usor prada emotiilor puternice si destabilizatoare?

Echilibrul psihic se formeaza inca din copilarie atunci cand parintii ajuta la intarirea increderii copiilor. Increderea se obtine nu neaparat prin lauda cat prin evidentierea reusitelor copilului, prin evidentierea potentialului acestuia intr-un domeniu sau altul si sustinerea lui in tot ce isi doreste sa faca.

O alta componenta importanta care contribuie la formarea echilibrului psihic este dragostea neconditionata si atasamentul sigur pe care copilul il are fata de persoana de referinta (el se simte sigur langa parintele sau persoana sa de referinta, are incredere totala in ea).

Un adult echilibrat psihic este un adult care poate sa isi spuna in orice conditii punctul de vedere urmare a faptului ca a fost un copil caruia i s-a permis sa vorbeasca si sa spuna ce simte si ce gandeste fara frica pedepsei.

Fireste, copiii ca si adultii stabili emotional au trecut negresit prin momente in care si-au pus intrebari, au fost nesiguri pe fortele proprii, nu au stiut cum sa interpreteze o situatie sau alta. Asta insa nu le-a blocat capacitatea de a merge mai departe.

Fiecare persoana are momente de rascruce, momente in care isi pune intrebari despre el si despre ceialti, acest lucru facand parte din evolutia fiecaruia dintre noi. Continua cautare, dorinta de cunoastere si autocunoastere, de dezvoltare personala pe toate planurile pe parcursul intregii vieti este insa cheia catre mentinerea echilibrului psihic.

Chiar daca, copii fiind, nu am trait intr-un mediu echilibrat care sa ne intareasca dobandirea aceastei insusiri extraordinare putem, ca adulti, sa ne autoanalizam si sa lucram cu noi, sa indraznim sa ne implicam in proiecte la care poate pana acum am visat doar si sa ne slefuim astfel aceasta capacitate.

 

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …