Blog

Zeci de articole

Dependenta de celalalt intr-o relatie

DSCN2273
“Nu pot accepta  ideea ca s-a terminat, ca relatia noastra a luat sfarsit…”

Fraza de mai sus este foarte des repetata de cei care au trait o idila sau, mai mult de atat, au fost casatoriti si se afla in fata divortului pe care nu si-l doresc dar care este hotarat de celalalt partener.

Pentru un cuplu tanar, dependenta unuia fata de celalalt s-ar explica prin faptul ca unul dintre parteneri se refugiaza in relatia considerata “de iubire” incercand sa retraiasca de fapt anumite emotii pe care le-a trait fata de o persoana importanta din viata lui intr-o perioada de timp semnificativa din trecut.

Ceea ce pare ciudat intr-o relatie in care unul dintre parteneri are o personalitate dependenta este faptul ca acest tip de persoane tind sa mentina o astfel de relatie chiar si atunci cand sunt umilite si agresate – in acest caz se vorbeste despre dependenta de agresor. Daca in copilarie acestea au fost batute sau umilite de un adult dominator, de obicei unul dintre parinti, fara a reusi sa treaca ulterior printr-un proces de intelegere a situatiei ca fiind una independenta de ei, fara a depasi sentimentele de vinovatie, fara a se detasa si fara a integra acest episod in viata lor ca unul care a fost si s-a terminat, tendinta este sa isi caute, ca adult, un acelasi timp de partener, cat mai apropiat de modelul parintelui dominator. Aceste persoane, prin felul lor de a fi (tendinta de a fi supusi, de a cere parerea si a se feri sa ia decizii de unii singuri, neincrederea ca pot sa finalizeze singuri o actiune fara ajutorul celorlalti etc.) ajung uneori sa caute si sa se apropie, in general, de persoane dominatoare si in situatii limita sa “cerseasca” chiar dragostea si atentia partenerului.

De ce ajung in aceasta situatie? Pentru ca acesta este unicul model pe care astfel de persoane il cunosc si acest timp de relatie este singura fata de care stiu sa se raporteze. Daca in copilarie atentia parintelui era poate oferita de acesta doar atunci cand facea o boacna – si in general primea atentie negativa care era mai buna decat indiferenta – ca adult, persoana dependenta va continua dupa acelasi tipar, cersind atentia partenerului prin aceleasi metode bine cunoscute.

In cazul culpului tanar, este posibil ca insasi aceasta dependenta a unuia dintre parteneri fata de celalalt sa duca la esecul relatiei – celalalt nu mai suporta sa fie mama/tata pentru partener.

In cazul cuplului casatorit, atunci cand doar unul din parteneri doreste divortul din motive bine intemeiate (neintelegeri, agresivitate, nevoi si interese opuse etc.), se pune problema, in cazul celui care refuza divortul, a dependentei de rutina si poate, ca si in cazul de mai sus, a dependentei de celalalt care impune un model relational bine cunoscut fata de care partenerul stie sa se raporteze.

In cazul unei despartiri sau a unui divort ar fi de preferat ca partenerul care nu doreste sa faca ruptura sau ajunge in situatia de a nu putea accepta si concepe ca aceasta s-a produs sa mediteze la tipul de dependenta creat intre el si fostul partener. Raspunsul la intrebari precum: “Ce caut eu la o relatie?”, “Ce ma tine legat(a) de aceasta relatie?”, “Exista o asemanare intre relatia aceasta si alte relatii pe care le-am avut anterior?”, “Care au fost emotiile care m-au dominat in relatia aceasta?”, “Ce imi doresc de la un partener de viata?”, “Care a fost rolul meu in aceasta relatie, in afara celui de partener?”,  “Care este responsabilitatea mea legata de situatia data?”, “Care este tipul meu de relationare?” ar putea duce la o mai buna cunoastere de sine si la o posibila intelegere a cauzelor “esecurilor relationale” care pot avea la baza dependenta emotionala.

 

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …