Ganduri de sfarsit de an…2020
A fost un an greu pentru intreaga oamenire. La ce concluzii am ajuns pana in prezent si ce am invatat sau mi s-a reconfirmat in acest an:
Ca cea mai mare crestere si dezvoltare emotionala si spirituala are loc atunci cand trecem prin incercari dificile.
Ca fiecare om trece prin greutati in felul lui si ca doar acceptarea, empatia si respectul pentru oameni ne ajuta sa nu intram in patima criticii sau sa ne pozitionam neaparat de o parte sau de alta a unei tabere pastrandu-ne ratiunea, echilibrul si in acelasi timp valorile morale si parerile personale, fara sa incercam sa ni le impunem si fara sa rupem relatii pentru ca altii gandesc diferit de noi.
Ca unele credinte puternice pot fi zdruncinate din radacini in functie de context si situatiile de viata prin care trecem si ca asta ne poate face sa devenim mai toleranti sau dimpotriva, mai razvratiti sau intransigenti.
Ca apropierea pe care ne-o ofera relatiile este cel mai de pret dar al vietii.
Ca lumea este intr-o continua miscare, totul se transforma, insa putem accepta asta atunci cand incepem sa vedem si lucurile bune care urmeaza marilor transformari.
Ca a fi recunoscator si a multumi celor care fac parte din viata noastra si mai ales ne-au fost alaturi cand am avut nevoie este un lucru foarte pretios, atat pentru sufletul celuilalt cat si pentru al nostru.
Ca fericirea nu se cumpara, nu se vinde, fericirea sta in noi si in modul in care ne raportam la fiecare experienta dar si la lucrurile aparent fara insemnatate peste care in mod obisnuit trecem fara sa le bagam in seama, sa le apreciem si pretuim doar pentru ca le consideram “normale” sau avem impresia ca “ni se cuvin”.
Ca uneori este foarte dificil si chiar imposibil sa vedem ceva bun in ceva tragic; atunci tot ce ne ramane de facut este sa ne acceptam durerea pentru ca doar asa o putem face mai usoara.
Ca impreuna este mai usor de depasit orice necaz iar “impreuna” poate fi simtit intr-o vorba buna, un sfat dat la nevoie sau in simpul fapt de a fi (cu sufletul) alaturi de celalalt mai ales in momentele grele, aceasta atitudine facand parte din esenta fiintei noastre umane.
Fiacare om are un interes personal insa interesul majoritatii este prioritar, pentru ca el va salva pe cei mai multi dintre noi.
Ca legile oamenilor pot fi simtite ca ingradind libertatea insa libertatea din suflet si din gandire nu o poate lua nimeni iar spiritul poate zbura in voie oriunde isi doreste el asa incat sa usureze momentele dificile.
Ca libertatea de a ne exprima parerile ramane vie si asta ne poate ajuta, o data in plus, sa simtim ca traim si sa putem fi sprijin si pentru altii care au nevoie de un alt punct de vedere.
Ca este important sa avem un scop insa nu atingerea lui este prioritara cat drumul parcurs catre el.
Ca daca ne propunem sa vedem lucrurile bune fara a nega si existenta celor mai putin bune, putem face fata provocarilor mai usor.
Ca, desi intentiile noastre sunt bune, nu putem fi sprijin pentru cineva decat daca el vrea cu adevarat sa se ajute pe sine; impunandu-ne punctual de vedere, nu facem decat sa obtinem reactii exact opuse.
Ca prietenii adevarati sunt cei care raman langa noi chiar daca parerile noastre difera, fara sa ne critice sau sa ne indeparteze; prieteniile se bazeaza in special pe respectul oferit celuilalt.
Ca atunci cand nu suntem pe aceeasi lungime de unda cu cineva si orice demers de comunicare da gres, este cazul sa apelam la constiinta si analiza pentru a putea observa din exterior ce se intampla, sa ne permitem sa punem distanta necesara traversarii unui impas care altfel s-ar putea transforma intr-o ruptura definitiva.
Ca desi incercam sa aducem in prezent frumusetea vremurilor trecute, maturitatea consta si in a lasa in urma anumite momente frumoase pe care sa le putem accesa doar ca amintiri, fara sa devenim prizonierii trecutului; doar asa putem face din prezent un alt timp de calitate.
Ca ne putem bucura de natura si de tot ce ne ofera ea in orice moment al anului.
Ca luand lucrurile asa cum sunt, cu bune si cu rele, putem iubi si pretui fiecare moment si ne putem bucura cu adevarat de ceea ce inseamna viata.
Ca merita sa ne iubim pe noi mai mult, permitandu-ne sa ne bucuram de fiecare clipa a vietii, fara sa mai anticipam ce va urma sau sa traim doar din asteptari, pe principiul “Astept sa treaca… ca sa ma linistesc.” sau “Astept sa vina… ca sa ma bucur.”, “Ma astept ca celalalt sa…”.
Ca avem puteri nebanuite, fiecare dintre noi; este necesar sa ne amintim asta mai des pentru a putea merge cu incredere inainte.
Viata este un cumul de momente si de trairi. Pe unele le putem alege, pe altele trebuie sa le luam asa cum vin. Cred ca pe langa alte invataturi care s-au mai desprins din acest an sau se vor mai desprinde, pe parcurs, cea mai mare invatatura este faptul ca nu avem control deplin, ca oricat ne-am zbate, controlul este doar o impresie si ca ceea ce putem avea este realitatea imediata, indiferent cum este ea si modul cum ne raportam la ea.
***Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.
ramona_axenti@yahoo.com +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti
Write a Comment