Blog

Zeci de articole

Cum ne decidem destinul

DSCN2273
–         Mami, de ce pasarile zboara?
–         Nu stiu, intreaba-l pe tata!
–         Mami, dar cum sunt construite rachetele?
–         Mai bine il intrebi pe tata, nu stiu ce sa iti raspund…

–         Am inteles, barbatii totdeauna stiu mai multe decat femeile!
 
–         As vrea si eu pantofi cum are Laura!
–         Nu avem bani!
–         Poti sa imi iei si mie bombone cum are copilul de acolo?
–         Nu avem bani, nu mai cere atatea!

– Of… niciodata nu avem bani… cand voi fi mare va trebui sa muncesc mult, mult de tot, sa nu mai duc lipsa de nimic!

… Cam in acest fel ne formam convingerile inca din copilarie si alegem in viata sa o pornim pe un drum sau pe altul. “Nimic nu este intamplator!” afirmam de multe ori si asa este! Subconstientul nostru stie exact ce sa aleaga si pe ce drum sa mergem. De ce? Pentru ca el detine toate gandurile si convingerile noastre ascunse formate inca de la cea mai frageda varsta si ne indeamna sa facem o alegere sau alta.

“Nu stiu cum am ajuns sa fac asa ceva! Nu imi sta in fire!” De cate ori nu am afirmat acest lucru? Este foarte adevarat, nu ne sta in fire si totusi, la un moment dat in viata am facut o alegere care poate ne-a schimbat total cursul vietii si ni l-a marcat pentru totdeauna. Nu stim de ce… dar am ajuns unde suntem acum si asta, nu intamplator!

“Ce soarta are biata fata!” Da… asa e… sa se casatoreasca pentru a doua oara tot cu un barbat agresiv care o bate si o umileste ori de cate ori are ocazia! Privind insa la convingerile ei de viata putem gasi multe explicatii care sa ne lamureasca in privinta alegerilor ei. Daca, mica fiind, a trait intr-un mediu agresiv si l-a vazut deseori pe tatal ei batand-o pe mama, a avut ocazia sa isi formeaza convingerea ca familia echivaleaza cu violenta domestica sau ca femeia este cea slaba si, in acest de-al doilea caz, provoacand oarecum situatiile; si-a ales in mod inconstient un barbat care sa aiba semnalmentele unui om agresiv si a repetat, si a doua oara, greseala de a trai intr-un mediu aparent nou dar la fel de vechi prin violenta care il caracterizeaza.

Evident, cand vine vorba de sfarsitul vietii fiecaruia dintre noi, exista situatii in care altii sau natura ne decid finalul sau ne schimba un pic de pe traseul vietii initial ales (cataclisme naturale, bombe etc.). Aici nu e vorba de alegerea noastra de moment. Noi ne alegem cum sa traim, traseul pe care il vom avea in viata insa, la un moment dat, altii pot sa intervina in cursul vietii noastre. Ceea ce facem dupa ce au aparut modificari sau impedimente independente de vointa noastra depinde tot de alegerile noastre.

In privinta traseului vietii noaste o mare implicare o au parintii, uneori poate chiar capitala. In primii ani de viata ei sunt pentru noi cei mai importanti, mostri sacri ai invataturilor despre viata si cursul ei. Noi suntem cei care ne formam convingerile, dar dupa cum incercam sa arat si mai sus, ei sunt sprijinul nostru in formarea acestora. Ce convingeri si-ar fi format copiii din exemplele de mai sus daca ar fi primit mereu ce au cerut de la parintii lor? Cu siguranta altele si cu siguranta altfel ar arata cursul vietii lor.

Va ganditi poate acum la cei care, dupa o viata depravata, au pus punct trecutului si au luat-o de la capat continuandu-si viata intr-un mod onest, demn de toate laudele… Posibil sa fi trait cu convingerea “In viata este bine sa incerci de toate!”.

Destinul este un cumul de ganduri si credinte bine impamantenite in subcontientul nostru, este un traseu bine structurat, cum nici pe hartie nu l-am putea reda, chiar si daca am vrea. Subconstientul fiecaruia dintre noi stie cum vom trai si care ne va fi sfarsitul insa nu ne prezinta toate aceste in mod constient pentru ca viata merita traita!

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Tu ești viața mea – despre mame care trăiesc prin copiii lor

De câte ori nu auzim expresia: “Tu ești viața mea!” ori “Tu ești sensul vieții mele!” spusă de mame copiilor …

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …