Blog

Zeci de articole

Esecul la examen si reusita in viata

In contextul zilelor noastre, in care multi copii traiesc cu sentimentul esecului din cauza unor rezultate la evaluari sub asteptarile lor si ale parintilor si dascalilor, ma pun in locul copilului si realizez cat de greu trebuie sa fie sa te confrunti cu o astfel de replica a ceea ce consideri ca ai acumulat in toti anii de studiu. Se intampla ca unii copii care au avut rezultate scolare remarcabile pana atunci sa fie uluiti de rezultatul scazut obtinut la evaluarea nationala. Care ar fi cauzele, ne intrebam? Poate s-au pus pe o ureche la final de ciclu gimnazial, sau poate au obosit sau poate pur si simplu au avut o perioada proasta. Indiferent de cauze insa, raspunsul emotional este acelasi: dezamagire, tristete, uimire, uluire si poate chiar disperare: “Evident, nu am cum sa ajung acolo unde imi doresc! Viitorul meu este compromis!”

Este greu sa fii om mare, sa muncesti, sa dai tot ce poti si sa nu iti atingi obiectivul dorit; ce sa spun despre un copil care, fiind la inceput de drum, la primul examen important din viata lui, constata ca nu si-a atins tinta! Poate ca este prima lui intalnire cu adevarata durere si dezamagire, poate ca este prima data cand ii trece prin cap ca munca lui nu a avut valoare. Dar oare asa sa fie? Oare cu adevarat munca lui nu a insemnat nimic sau poate e doar o treapta peste care este necesar sa treaca pentru a acumula experienta?

Aici ma voi opri asupra rolului pe care il au parintii si dascalii copiilor care trec printr-o astfel de incercare. Emotiile pe care un copil care a obtinut un rezultat sub asteptarile sale sunt foarte intense. Modul cum trece prin ele, cum invata sa le gestioneze, cum reuseste sa se remonteze dupa este definitoriu pentru reusita lui viitoare in viata. In acest caz, atitudinea parintelui este foarte importanta. Un parinte suparat pe copil va starni in acesta din urma dezamagirea fata de propria persoana, sentimentul ca nu este bun de nimic si ca nu merita sa mai continue. De asemenea, se poate ca un parinte suparat sa starneasca in copil ambitia pentru a demonstra ca poate mai mult si in acest caz copilul sa isi adune fortele si in urmatorii ani sa vrea sa demonstreze ca acel rezultat nu il caracterizeaza; dar si aici este un risc pentru ca un astfel de copil va fi manat in lupta sa de furie, de dorinta de a demonstra celorlalti iar efortul investit, desi poate va avea rezultatul asteptat, va fi consumator de energie, va putea distruge, in timp, sistemul emotional al copilului devenit adult. Un alt risc in astfel de situatii este acela ca dezamagirea profunda poate duce la tendinta viitoare a copilului de a evita orice fel de competitie, de a sta in umbra, de a nu se afirma pentru a nu se pune in situatia posibila de a pierde din nou.

Astfel, in functie de personalitate, copilul va alege inconstient acel mecanism prin care sa se protejeze de supararea sa si a celorlalti si care sa ii faca viata mai usoara. Ceea ce intereseaza este cum ar fi sanatos sa se poarte parintele cu un copil aflat in aceasta situatie, de esec, asa incat acesta sa poata depasi cu mai multa usurinta dezamagirea.

Ca urmare, pentru a mentine sanatatea emotionala a copilului este necesar ca parintele sa fie alaturi de copilul sau; in acest fel copilul va simti ca are un sprijin de nadejde si ca orice i se va intampla are pe cineva alaturi care il sustine. El se va remonta mai usor si va avea energia si puterea sa depaseasca situatia neplacuta si sa mearga mai departe pe drumul lui iar efortul de a deveni mai bun sa fie unul constructiv. Intelegera, sustinerea, acceptarea, incurajarea care vin dinspre persoanele apropiate – familie in general – sunt pilonii de care copilul are nevoie in aceste momente. Acestia sunt de fapt si indicii reusitei in viata. Un copil care are incredere in el si care reuseste sa transforme esecul in succes mai tarziu, sustinut in acest fel, poate spune ca a reusit. Mai are nevoie de motivatie si perseverenta pentru a ajunge pe calea mult dorita.

Cele mai importante bagaje cu care copilul pleaca de acasa sunt increderea in propriile capacitati, motivatia si perseverenta. Odata ce acestea sunt sadite prin puterea exemplului, sustinere, accepare, incurajare si iubire necondintionata primita din partea parintilor, indiferent de micile dificultati aparute in cale, succesul nu va intarzia sa apara. O evaluare nationala este doar o etapa a vietii, nu prezice reusita sau esecul in viata, este doar o incercare prin care fiecare copil trebuie sa treaca. Emotia cu care copilul ramane insa in urma acestei incercari, mai ales cand ea nu are rezultatul scontat, este definitorie pentru parcursul vietii viitorului adult.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.

Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …