Sensul vietii
Viata este un cumul de clipe placute si neplacute, este un cumul de framantari, iluzii si vise, este un cumul de fapte si realizari… De multe ori in viata ajungem la acea multumire care ne face sa simtim ca plutim si sa afirmam cu incredere: “Sunt fericit!” ca dupa o vreme sa realizam ca a fost doar o stare de moment. Avem parte insa in viata si de evenimente mai putin placute care ne fac ne sa ne intrebam care este sensul ei; si acestea sunt momente trecatoare.
Pentru a simti implinirea, viata ne ofera pe langa fericire si clipe care sa ne aduc in suflet indoiala, tristetea si chiar nefericirea si disperarea. Cum oare am simti bucuria zilelor frumoase daca nu am avea parte de zile innorate? Cum oare ne-am bucura de lumina zilei daca nu am face cunostinta cu intunericul noptii? Cum oare am sti ce bine este cand suntem sanatosi daca nu am avea si zile in care simtim durerea si neputinta fizica? Cum oare ne-am bucura de reusita daca nu am simtit niciodata esecul sau cum am spune ca viata are sens daca nu am avea momente in care nu am sti care este sensul ei sau in care ne-am indoi ca ea ar avea vreunul?
Pentru fiecare dintre noi exista un sens insa maniera in care ajungem la el este diferita. Sensul se gaseste in noi, in alegerile noastre dar si in modul in care fiecare dintre noi experimenteaza ceea ce ii este dat. Pentru o bucatareasa sensul este acela de a multumi pe cei care apreciaza mancarurile bine gatite, pentru un scriitor sensul este de a oferi bucurie si incantare cititorilor lui, pentru un medic sensul este de a ajuta si alina sufletele pacientilor, pentru un muzician sensul este de a oferi placere celor care il asculta, pentru un profesor sensul este de a sadi samanta cunoasterii in elevii lui si lista poate continua. Pana la urma sensul vietii fiecaruia dintre noi sta in a face bine, a aduce bucurie, a sprijini si in final a ne pune in valoare potentialul. De aceea este atat de important pentru fiecare dintre noi ca, pentru a-si descoperi sensul sa isi descopere si recunoasca mai intai valoarea.
Exita oameni nefericiti care doresc altceva decat au, care uitandu-se in curtea vecinului considera ca altii au si pot mai mult decat ei. Aici insa discutam despre acceptarea a ceea ce pot si a ceea ce nu pot, a ceea ce au si a ceea ce nu au si despre valorificarea a ceea ce le-a fost dat. Intalnesc persoane nefericite care considera ca au mai putin, ca s-au nascut cu mai putine talente, ca nu sunt capabile sa realizeze ceva. In cazul lor, o simpla privire introspectiva: “Ce as putea face cu potentialul pe care il am? Cum mi-as putea exersa abilitatile pentru a scotate ceea ce este mai bun din mine incepand de acum asa incat ceea ce fac sa conteze?” i-ar putea scoate din zona de nemultumire si lamentare si i-ar orienta catre zona de actiune, pentru ca doar actionand putem reusi si ne putem gasi un sens. Uneori actionam si eforturile noastre dau gres. Nu ne place, dar in felul acesta, actionand, avem multumirea ca macar am incercat.
De aceea copiii sunt fericiti, pentru ca fac mereu ceva, sunt curiosi, invata, experimenteaza. Copiii tristi sau copii pe care ii catalogam ca nervosi, agitati, rebeli sunt cei carora le sunt frante aripile de cate ori incearca sa experimenteze ceva nou de parinti care traiesc cu frica ca cel mic ar putea pati ceva rau sau de parinti care vor altceva pentru ei si ii orienteaza in alta directie decat simte copilul. Copiii au nevoie sa experimenteze la fel cum si noi avem nevoie sa experimetam, sa invatam, sa ajungem la o profunzime a cunoasterii, sa ne descoperim si redescoperim potentialul in fiecare moment al existentei noastre.
Sensul vietii poate fi variabil. Uneori simtim ca am gasit sensul iar alteori avem impreisa ca l-am pierdut sau ca o luam de la capat in cautarea lui. Este posibil ca sensul vietii noastre sa fie la un moment dat acela de a da sens vietii altora poate fara sa stim prin faptele pe care le intreprindem, convingerile pe care le promovam sau bucuria pe care o aducem in vietile altora.
Sensul vietii se gaseste in visele si dorintele noastre, in ceea ce infaptuim, in actiunile noastre, in nevoia noastra de a oferi dar si de a primi, in ajutorul pe care il dam dar si in cel pe care-l primim, in binele pe care-l facem si-l sadim zilnic in tot ce realizam si nu in ultimul rand in curajul de a evolua.
***Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.
ramona_axenti@yahoo.com +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti
Write a Comment