Blog

Zeci de articole

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt rezultatul gandurilor si atitudinii noastre fata de realitate. Acestea din urma au valente mult mai largi ce tin de modul in care am fost educati, in care ne-am autoeducat sau reeducat, de modul in care ne-au modelat parintii, ne-au influentat ei, de mediul sau socieatea in care am trait dar si de mostenirea stramosilor nostri. In acest fel ne formam un tipar de a fi, anumite scheme cognitive si convingeri care ne orienteaza alegerile. Alegerile pot fi bune sau mai putin bune pentru noi. Intram uneori in situatii neplacute, care ne duc la suferinta sau ne raportam la anumite situatii care pentru altii pot fi banale cu anxietate, frica paralizanta, grija exagerata si acest lucru se intampla tot din cauza unor convigeri de multe ori disfunctionale (iar aici nu vorbesc despre situatiile traumatizante in care mecanismele sanatoase care ar putea fi puse in actiune sunt blocate de factori exterior care depasesc capacitatile personale).

In societatea actuala se promoveaza mult independenta. Si eu promovez independenta, dar cea sanatoasa, in care oamenii sa isi orienteze atentia catre ei, catre resursele si capacitatile lor. Cand vorbesc de resurse vorbesc de resursele fizice (frumusete fizica, putere fizica, capacitati in general – si mersul este o capacitate la care nu ne gandim decat atunci cand, din diferite motive, suntem tintuiti la pat, vazul, auzul etc.), de resursele intelectuale (si aici ma refer nu doar la inteligenta logico-matematica ci si cea muzicala, manuala, lingvistica, emotionala etc.), de resursele personale (anumite talente, un anumit mod fluid de a gandi si a actiona cu care ne-am nascut, temperament etc.) dar si de resursele sociale (si aici ma refer la grupul de prieteni, de persoane care ne pot fi aproape in momentele dificile).

Fiecare om este unic si cel mai important lucru este se simta bine cu el insusi, in unicitatea lui, iar pentru a putea face asta este important sa-si accepte partile diferite de ale celorlalti. Suntem cu adevarat independenti atunci cand ne putem recunoaste resursele si putem alege sa folosim, cand ne este mai greu, acele resurse care sunt cele mai utile pentru noi in acele momente.

In momentele dificile, una dintre cele mai importante resurse este cea legata de prieteni sau persoane de suport (prieteni, rude, medici, psihologi etc.). Acestia pot fi doar acele persoane cu adevarat empatice, intelegatoare, care nu ne judeca pentru ca gandim si actionam poate diferit decat ar face-o ei ci ne accepta asa cum suntem, cu suferintele si framantarile personale. Sunt acele persoane dispuse sa ne ofere timp si rabdare, sa ne asculte, sa ne spuna o vorba buna sau sa ne intinda o mana de ajutor. Este mare lucru sa accesam aceasta resursa. Stiu ca unii nu o fac de frica judecatii, a “barfei”. As spune ca merita sa “riscam” daca avantajele depasesc minusurile. Nu toti oamenii au abilitatea de a-i asculta deschis pe ceilalti si exista acea gandire din popor ca “Oare cum poate gandi/face asa?” insa, pentru ca “Sunt om și nimic din ce e omenesc nu-mi este străin.” (Terentiu), fiecare trece, cel putin o data in viata printr-un moment de rascruce si are nevoie  ajutor, de un sfat sau pur si simplu de a fi ascultat si poate intelege cum este sa fii intr-o astfel de situatie.

Sa ne indreptam catre oameni si sa lasam falsa independenta deoparte, caci doar impreuna putem merge mai departe pe drumul vietii!

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …