Blog

Zeci de articole

Stresul, o problema a zilelor noastre

Zgomot, agitatie, aglomeratie, presiune, temperatura scazuta sau prea ridicata, zile mohorate sau mult prea insorite… toti sunt factori care pentru unii sau altii pot deveni la un moment dat stresanti.

Stresul este o problema care afecteaza pe fiecare dintre noi intr-o masura sau alta. Nu exista om care sa poata afirma ca nu a trait o stare de agitatie sau de nemultumire asociata unui sentiment de supraincarcare si de dorinta de a scapa de sarcinile care-l preseaza.

Definitia stresului poate fi data de fiecare dintre noi, cei care am trait mai mult sau mai putin momente de stres si care, in functie de problema reflectata, il simtim mai pregnant sau nu.

Exista persoane dependente de stres care, atunci cand nu-l resimt la o anumita intesitate, il cauta si isi organizeaza viata in asa fel incat sa ajunga in starea respectiva.

Exista insa si persoane care nu pot trai cu povara unei supraincarcari emotionale, profesionale sau de alta natura si care fie se streseaza mai mult incercand sa scape de cauzele care au declansat stresul fie revin usor si fara foarte mult efort la starea de relaxare prin neimplicarea sau evitarea situatiilor care stiu ca le fac rau.

Dupa cum se stie, un anumit nivel de stres este benefic prin faptul ca pune omul in miscare, il activeaza, il sustine in tendinta lui de crestere pe scara valorilor sociale si nu numai. Problema se pune atunci cand nivelul stresului depaseste o limita de suportabilitate si incepe sa macine nu doar psihicul dar si fizicul omului.

Ce trebuie facut in acest caz?

  • Activitatea organizata este una dintre cheile evitarii stresului atat la serviciu cat si in oricare alt domeniu al existentei. Atata timp cat omul poate controla ceea ce face si isi poate organiza existenta poate trai intr-un oarecare confort. Dar, cum acest lucru nu poate fi intotdeauna posibil, este de preferat o anticipare a situatiilor ipotetic neplacute care ar putea aparea si a modului de actiune in aces caz.
  • Planificarea concediilor si a zilelor libere in care sa va desprindeti de activitatile rutiniere si sa va relaxati este binevenita – pentru ca si rutina poate fi o cauza a stresului.
  • Constientizarea elementelor care favorizeaza stresul si evitarea acestora; in cazul in care situatiile provocatoare de stres nu pot fi evitate din diferite motive, puteti lucra cu imaginatia voastra si in acelasi timp cu psihicul vostru, programandu-va la un raspuns mai pozitiv care sa implice un consum mai mic de energie si, de asemenea, un stres mai mic.
  • Acceptarea ca atare a acelor situatii limita in care stresul este evident si practic de neinlocuit. Daca gandul ca mai exista si alte persoane care au trecut, trec si vor trece prin asta va face bine, puteti gandi si in felul acesta. Practic, in acele momente critice prin care trecem, fiecare dintre noi, suntem intr-o legatura invizibila cu multi altii care trec prin aceleasi emotii si stari.
  • O buna cunoastere de sine ca si o buna cunoastere si acceptare a limitelor proprii este foarte importanta in tolerarea si detasarea de situatiile stresante sau potential stresante.

Lupta cu stresul sau cu factorii stresanti  nu ne ajuta deloc. Putem mai degraba sa devenim prietenii acestora acceptand ca fac parte din viata sau, daca nu este posibil sa ii acceptam, ne putem acomoda cu ei punand in actiune capacitatile cele mai deosebite ale psihicului nostru astfel incat factorii care provoaca stresul sa nu puna stapanire pe viata noastra.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …