Blog

Zeci de articole

Cand “Vreau neaparat” duce la depresie

Depresia poate avea la baza factori care tin de ereditate, de structura personalitatii, de educatie si de mediu, acesti factori actionand mai mult sau mai putin impreuna. In functie de acestia, ne putem forma o structura de gandire care poate fi disfunctionala. Am sa ma opresc acum la depresia ca si cauza a unui sistem de gandire si de alegeri in termeni de “vreau neaparat“, indiferent de nevoi si capacitati.

Astfel, distanta semnificativa dintre dorintele noastre si ceea ce avem nevoie cu adevarat poate duce la depresie. De nenumarate ori se intampla sa consumam multa energie incercand sa ne indeplinim unele dorinte iar satisfactia este infima in momentul obtinerii acelui rezultat; aceasta situatie poate sa apara in conditiile in care nu am luat in seama din start necesitatea personala si reala de a indeplini acea dorinta. De exemplu, tinem neaparat sa avem un anumit obiect de valoare doar pentru ca unii cunoscuti de-ai nostri il au sau pentru ca e la moda – mandria personala ne impulsioneaza in acea directie si nu nevoia. Cati dintre noi nu au case mult mai mari decat ar avea nevoie, haine de lux, obiecte de valoare pe care rar sau chiar deloc nu le folosesc dar remarca ca sufletul le este gol, ca se simt neimpliniti, tristi, dezorientati. Apare aici si frustrarea si un sentiment acut de vinovatie: “Am muncit mult, am consumat timp si energie in defavoarea familiei sau a altor activitati placute mie. Am obtinut ce am vrut insa degeaba am toate acestea… nu imi folosesc la nimic.“.

Pe de alta parte exista o discrepanta intre putintele si capacitatile oamenilor. Si aici voi da un alt exemplu: incrancenarea de a merge catre obtinerea unui tel si atingerea lui, fara satisfactii sufletesti ulterioare. Este semnificativ exemplul celor ce ajung sa obtina un job mult dorit dupa multe sacrificii, dar care atunci cand se vad ajunsi acolo se gasesc in imposibilitatea de a face fata cerintelor de serviciu din cauza ca nu si-au evaluat dinainte foarte clar capacitatile psihice sau fizice necesare.

Acest “vreau naparat” vine si pe fondul unui sine nedezvoltat. Uneori nu stim exact ce ne dorim de la viata si alegem cai urmate de altii, crezand ca ar fi potrivite si pentru noi. Cati tineri nu aleg sa mearga pe urmele parintilor crezand ca acela poate fi un bun parcurs si pentru ei si ajung dupa o vreme sa constate ca de fapt scopul vietii lor e altul?

Acestea sunt doar cateva exemple in care gandirea de tip “vreau neaparat” ne poate pune piedica in calea unui trai linistit si poate crea frustrare.

Daca simtim ca ceva nu merge sa ne oprim un pic din drum si sa evaluam daca trairile noastre sunt in acord si cu faptele noastre. Atunci vom putea evalua cu adevarat daca ceea ce ne impunem sa facem este si ceea ce ne dorim si vom putea face cu adevarat o alegere mai potrivita.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Tu ești viața mea – despre mame care trăiesc prin copiii lor

De câte ori nu auzim expresia: “Tu ești viața mea!” ori “Tu ești sensul vieții mele!” spusă de mame copiilor …

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …