Blog

Zeci de articole

Cum ne gasim fericirea

DSCN2273
Orice as face nu reusesc sa fiu fericit!”, “Nimic nu ma multumeste!”, “Totul imi merge prost!” sunt doar cateva afirmatii pe care le auzim destul de des. Ne aflam mereu in cautarea fericirii. Dar unde o putem gasi? Cum putem fi fericiti daca nu avem bani sa ne platim datoriile, nu avem libertatea de a face tot ce dorim oricand dorim, nu avem, nu putem, nu stim… si tot ce avem sunt doar o suita nesfarsita de NU-uri.

Cuvantul “fericire” reflecta doar o stare a ceea ce insemna de fapt multumire, echilibru, satisfactie. Cum ar fi sa o tinem din petrecere in petrecere, sa mancam mereu doar felul de mancare preferat, sa bem mereu aceeasi bautura preferata sau sa fim mereu in extaz? Cu siguranta ni s-ar acri de atata fericire si am cauta si partea mai putin frumoasa a vietii pentru a putea savura momentele placute care apar ulterior.

Ca urmare, problema care se pune este ce cautam: fericirea sau echilibrul intre placere si neplacere , fericirea sau multumirea?

Ce ne poate ajuta sa fim din ce in ce mai liberi, mai multumiti, mai relaxati sau sa ne facem viata mai frumoasa in fiecare zi?

Exista o serie de metode simple pe care, daca le vom pune in aplicare, cu siguranta vom putea sa ne usuram de povara NU-urilor, sa ne facem viata mai frumoasa si chiar sa avea ocazia sa ne intalnim atat cat trebuie cu momentele de fericire mult dorite:

  • evitarea, pe cat posibil, a gandirii absolutiste de tipul “totul sau nimic”, a generalizarilor (“intotdeauna”, “niciodata”), a tendintei de concentrare asupra aspectelor negative ale vietii si a desconsiderarii aspectelor pozitive, a tragerii unor concluzii pripite;
  • rezervarea unor clipe doar pentru noi in fiecare zi, in care sa fim doar noi cu noi si in care sa facem ce dorim – putem practica, spre exemplu, o metoda de relaxare care stim ca da roade (metodele preferate se diferentiaza de la om la om), putem viziona un serial preferat, putem citi o carte care sa ne incante sau ne putem rezerva 15-30 minute zilnic pentru o plimbare in care sa ne punem in legatura cu intreaga noastra fiinta;
  • sa fim atenti la lucrurile “marunte” si sa ne bucuram de ele; spre exemplu, simplul fapt ca bem cafeaua din ceasca preferata ne face sa ne simtim bine sau faptul ca am organizat unele lucruri altfel in casa, de asemenea, ne da o stare diferita, mai buna;
  • trairea la maxim a fiecarui moment – chiar si evenimentele mai putin fericite pot fi transformate in evenimente fericite prin simplul fapt ca le traim si le simtim cu adevarat, ne implicam in rezolvarea lor cu toata fiinta noastra; astfel, boala, durerea, pierderea, pot fi evenimente marcante care, odata ce ne-am implicat cat am putut de mult in rezolvarea lor putem simti acea multumire si fericire ca am facut tot ce era omeneste posibil;
  • gasirea echilibrului in toate aspectele viatii noastre – emotional, profesional, familial, social – atat in cadrul fiecarui separat cat si in ansamblul lor; este important sa stim cata importanta are fiecare aspect in viata noastra si cata energie si atentie merita sa investim pentru el, la fel cum este important ca fiecare aspect in parte sa se afle in echilibrul care sa ne multumeasca;
  • fericirea noastra tine si de fericirea celorlalti; ca urmare, atata timp cat vom trai cu multumirea ca am putut ajuta un om sau am putut sa-i oferim ceva ce are nevoie si-l face fericit, putem sa ne declaram si noi fericiti.

Fericirea este o stare, o emotie. Emotia succede gandul iar gandul este rezultatul procesului nostru de constiinta. Daca constientizam natura gandurilor noastre si ne straduim ca acestea sa se mentina intr-o stare de echilibru astfel incat gandurile negative sa nu ia locul gandurilor pozitive iar gandirea sa reflecte si sa accepte realitatea asa cum e, in echilibrul in care se afla ea, vom putea afirma ca am gasit acceptarea si multumirea de care avem nevoie pentru a ne declara satisfacuti si chiar fericiti.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

2 Comments

  • mihai

    buna teoria asta… dar practica ne omoara

    • Ramona-Paula Axenti

      De multe ori practica inseamna sa faci fara a gandi, in prealabil, daca poti sau nu; doar sa faci, sa te implici, sa iti creezi propria schimbare. Gandurile ne pot da aripi dar ne pot si tine pe loc daca permitem sa patrunda in mintea noastra neincrederea, dualitatea sau refuzam sa trecem la actiune pornind din start cu ideea ca e imposibil sa obtinem ceea ce dorim.

  • Write a Comment

    Your email address will not be published.

    Tu ești viața mea – despre mame care trăiesc prin copiii lor

    De câte ori nu auzim expresia: “Tu ești viața mea!” ori “Tu ești sensul vieții mele!” spusă de mame copiilor …

    Fenomenul “ghosting” la tineri

    Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

    Mitul independentei

    Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …