Blog

Zeci de articole

Cum imi controlez impulsivitatea?

Am probleme cu stapanirea impulsurilor. Daca cineva imi spune ceva care nu-mi suna bine, reactionez imediat. La serviciu, cand primesc o sarcina care nu-mi place imi sare mustarul, ma cert cu seful, trantesc lucruri. Acasa nu suport sa imi spuna sotia ce sa fac… ma cert cu ea si nu mai vorbesc toata ziua. Cum as putea sa imi controlez impulsurile?

Starile impulsive sunt ramasite ale unui comportament infantil, copilaresc. Este posibil ca atunci cand ati fost mic, mama sau o persoana de referinta sa va fi facut toate poftele. Adult fiind ati constatat ca ceialalti din jurul dumneavoastra nu va protejeaza intotdeauna, nu sunt prezenti de fiecare data cand doriti si nu va satisfac toate nevoile. Ca urmare, nefiind foarte bine antrenat sa reactionati la un refuz, cand primiti sau auziti lucruri care nu va plac, deveniti impulsiv.

Daca dimpotriva, de mic ati fost nemultumit din cauza ca nu ati avut parte de ce v-ati fi dorit (jucarii, haine, intelegere etc.) si ati visat sa le obtineti cand veti fi “scapat” de acasa iar ulterior ati constatat ca lucrurile nu stau chiar asa cum ati sperat, vechea frustrare se poate accentua.

Impulsurile pot aparea si ca urmare a unui comportament de invatare si imitatie.

Oricare ar fi cauza, metodele pe care le puteti folosi pentru a diminua impulsivitatea sunt aceleasi. Este de preferat ca pentru inceput sa fiti foarte atent la nivelul si capacitatea dvs. de control in diferite situatii problematice. De exemplu, stiti ca deveniti impulsiv atunci cand sotia va roaga sa aspirati covorul. In acest caz masurati, pe o scala de la 1 – nivel scazut de control la 10 – nivel al controlului ridicat, capacitatea dumneavoastra de a va controla impulsurile. Sa presupunem ca, in acest caz, nivelul controlului dvs. este de 3. Urmatorul pas este stabilirea nivelului de control la care credeti ca puteti sa ajungeti. Este foarte important ca acest nivel pe care il stabiliti sa fie unul realist, nu foarte ridicat. In cazul in care va stabiliti o cota foarte ridicata pe care va va fi greu sa o atingeti, dezamagirea nereusitei va putea sa va influenteze in sensul abadonarii exercitiului. Este de preferat ca nivelul propus sa fie mai scazut astfel incat sa ajungeti la un control mai ridicat treptat, in pasi mici dar siguri.

Ulterior, dupa ce v-ati stabilit o lista cu toate situatiile in care stiti ca aveti dificultati de control iar pentru fiecare situatie stabiliti nivelul de control la care doriti sa ajungeti, in final gasiti o serie de solutii de urmat care sa poata inlocui reactia dvs. negativa. De exemplu, o situatie ar fi: “Ma enervez cand seful imi da o sarcina de lucru cu care nu sunt de acord.” In acest caz, spre exemplu, “Mi-as dori ca nivelul meu de control sa atunga nivelul 7. Cum pot proceda?  In loc sa ma enervez cand seful imi atribuie o sarcina cu care nu sunt de acord, inainte de a tipa la el imi pot acorda 5 minute pentru a analiza problema, ma pot implica pe moment in alta activitate, pot iesi la o gura de aer etc.”

E bine de stiut ca, in orice situatie cand se lucreaza cu impulsivitatea, blocarea raspunsului imediat va permite tensiunii sa se diminueze treptat. Dupa ce trece momentul de apogeu, mintea va judeca mult mai limpede iar impulsul va fi mult diminuat.

Acesta este doar o metoda de lucru cu dificultatatea de mentinere a controlului in situatii neplacute. Pe langa aceasta, o alta metoda este relaxarea. De exemplu, daca va este mai comod, va puteti propune ca in toate momentele in care stiti ca deveniti impulsiv, sa va impuneti un moment de relaxare ( exemplu: numarati rar de la 1 la 10 iar cand veti ajunge la 10 veti fi relaxat si veti avea capacitatea de a reactiona corespunzator situatiei). Exista diverse metode de relaxare care pot fi adaptate in functie de fiecare situatie in parte.

Impulsivitatea este caracteristica fiecaruia dintre noi. Singura diferenta o face capacitatea de control. Adoptand o serie de strategii de mentinere a unui nivel optim de control putem trai linistiti fara ca aceasta insusire a noastra sa ne dea batai de cap si fara a intra inutil in conflict cu ceilalti.

 

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …