ATACUL DE PANICĂ – cum se manifesta, solutii

Aveți o perioadă (aproximativ o luna) de când:

  • aveți episoade de anxietate sau disconfort care apar brusc, fără nici un motiv evident, în situații în care nu ar exista nici un motiv să apară (în somn, pe stradă, în magazin, la o petrecere etc.);
  • în cadrul acestor episoade v-ați speriat pentru ca ați simțit un sentiment puternic de pericol însoțit de o serie de manifestări psihofiziologice:

  • bătăi puternice ale inimii, tremor, valuri de căldura sau de frig, transpirații, nod în gat, dureri în piept, apăsare, presiune, sentiment ca nu puteți respira, ca va sufocați, înțepături la nivelul anumitor parți ale corpului, senzație de amorțeala, ați avut probleme cu stomacul sau ați simțit ca trebuie sa mergeți urgent la toaletă, ați simțit ca amețiți, ca vă este rău, ca vă pierdeți echilibrul sau leșinați, ați trăit senzații de irealitate, ca și cum ați visa, ca și cum ați fi în afara corpului, ați simțit că înnebuniți sau nu mai aveți control asupra dumneavoastră sau că muriți;
  • sunteți mereu îngrijorat că ar putea să apară oricând alte simptome asemănătoare, că ați putea face infarct, că ați putea înnebuni sau pierde controlul;
  • comportamentul vă este modificat sau chiar v-ați schimbat obiceiurile zilnice din cauza acestor senzații

Atacul de panică se poate trata prin ședințe de psihoterapie cognitiv-comportamentală precedate de o evaluare psihologică inițială în care se stabilește dacă pacientul este potrivit pentru psihoterapie sau necesită apelarea la un consult psihiatric sau de altă natură.

Durata tratamentului poate varia în funcție de timpul trecut de la primele simptome și contextul în care apar – atacurile de panică apar în general în cadrul tulburării de anxietate sau agorafobiei. În general, pentru tratarea atacurilor de panică ședințele se desfășoară la începutul programului de terapie de 2 ori pe săptămână, apoi o dată pe săptămână și o dată la 2-3 săptămâni spre sfârșitul tratamentului. Acestea au o durată de 30/50 minute și pot varia între 5-15 ședințe individuale.

Tu ești viața mea – despre mame care trăiesc prin copiii lor

De câte ori nu auzim expresia: “Tu ești viața mea!” ori “Tu ești sensul vieții mele!” spusă de mame copiilor …

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …