Evaluare psihologica pentru stabilire masuri de ocrotire (tutela/curatela)

Cabinetul psihologic efectueaza evaluari psihologice a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale în contextual dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire conform Ordinului 3423/2022 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1128 din 23 noiembrie 2022.

Persoanele care pot beneficia de masura de ocrotire sunt cele care prezinta un diagnostic psihiatric cum ar fi: dementa, schizofrenie, deficienta mintala (retard psihic), diferite tulburari de personalitate sau alte boli psihice care afecteaza capacitatea de decizie a persoanei. In functie de severitatea afectiunii si de functionalitatea acesteia, concluziile raportului de evaluare psihologica va avea in vedere propunerea unei masuri de ocrotire care tine cont de nevoile persoanei evaluate putandu-se dispune:

  • Asistenta la incheierea actelor juridice
  • Consiliere judiciara
  • Tutela speciala

Raportul psihologic implica:

  • evaluarea prin mijloace specifice psihologiei clinice a prezentei, intensitatii si persistentei unor tulburari din spectrul psihopatologic, prin investigarea disfunctiilor prezente la nivel cognitiv, emotional, motivational si comportamental, precum si a modalitatii in care acestea afectează capacitatea de decizie a persoanei
  • evaluarea gradului/nivelului de dizabilitate psihosociala prin abilitatea de a asimila informatii, de a elabora rationamente si judecăti, de a fomula o decizie si de a comunica aceasta decizie altor persoane
  • respectarea structurii, etapelor, procedurilor, metodologiei si termenelor de realizare a evaluarii psihologice precizate in ordin

Pentru intocmirea raportului evaluare psihologica pentru instanta in vederea dispunerii masurii de ocrotire este necesara prezentarea dosarului medical al persoanei evaluate care trebuie sa cuprinda urmatoarele documente (daca exista):

  • certificat de incadrare in grad de handicap
  • toate biletele de iesire din spital
  • toate scrisorile medicale efectuate in urma consultatiilor psihiatrice si/sau neurologice
  • toate evaluarile psihologice realizate anterior
  • adresa primita de la Judecatorie

Durata unei evaluari psihologice pentru instanta este de minim 4 ore, aceasta cuprinzand evaluarea psihologica a persoanei, studierea dosarului medical, interviul cu familia/apartinatorii si eventual cu profesionistii din domeniul sanatatii implicate in ocrotirea persoanei.

Evaluarea psihologica poate fi efectuata doar de catre un psiholog expert inscris in Registrul psihologilor experti al Colegiului Psihologilor din Romania sau un psiholog care detine atestat de libera practica in treapta profesionala specialist sau principal si exercita profesia prin una dintre formele legale prevazute de Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare conform Ordinului nr. 2.692/1.889/2023 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si ministerului muncii si solidaritatii sociale nr. 3423/2.128/2022 privind aprobarea metodologiei şi a raportului de evaluare medicală şi psihologică a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale în contextual dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti

Tu ești viața mea – despre mame care trăiesc prin copiii lor

De câte ori nu auzim expresia: “Tu ești viața mea!” ori “Tu ești sensul vieții mele!” spusă de mame copiilor …

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …