Blog

Zeci de articole

Cuplul dupa aparitia primului copil

La inceput a fost el si ea, apoi au fost ei ca si cuplu. La inceput s-au indragostit, s-au iubit apoi s-au casatorit din dragoste. Dupa casatorie au inceput sa uite emotiile primelor intalniri, fluturarii din stomac pe care ii simteau cand se gandeau unul la celalalt pentru ca dragostea lor a intrat intr-o alta etapa, de maturitate in doi si astfel a aparut dorinta de a avea ceva impreuna. Emotiile si-au facut iar aparitia atunci cand au aflat ca vor avea un copil. Merg pe strada tinandu-se de mana, sunt fericiti cand ceilalti ii felicita… sunt nerabdatori sa vada cat mai repede bebelusul, produsul dragostei lor.

Si iata ca, dupa noua luni, pot tine in brate mica faptura care are atat de mare nevoie de grija, dragostea si atentia lor… Oboseala, stresul, noptile nedormite sunt doar o etapa de inceput care cu timpul devine obisnuinta. Totul se concentreaza pe copil, pentru ca el este acum centrul universului lor. Copilul, copilul si iar copilul…

Da, aparitia primului copil este o noua etapa in dezvoltarea cuplului. Acum nu mai sunt doar ei doi, sunt ei trei… de fapt sunt ei doi si el, bebelusul care este in relatie directa si foarte stransa, de dependenta totala cu ei doi si in special cu mama. Apar emotiile primului gest facut de copil, a primului zambet, a primului gangurit, a primului dintisor, a primei raceli… Fiecare gest, fiecare scancet, fiecare miscare este urmarita si analizata indeaproape…

Cei doi uita, treptat, sa se mai priveasca unul pe celalalt. Atentia exclusiva asupra copilului ii face sa uite de multe ori de ei, de nevoile lor, de dorintele lor, de placerile lor. Aceasta este capcana pe care sentimentul de proaspat parinte o intinde multora dintre cei aflati intr-o astfel de postura.

Cei doi incep sa se certe din te miri ce, in general de la lucruri care au legatura cu bebelusul: “Nu ai fost atent si a cazut din pat.”, “Uite, e iritat la fundulet… ai uitat sa-l dai cu crema speciala.”, “Vai, geamul e deschis, il trage curentul! Inchide-l!” s.a.m.d. Fiecare dintre ei crede ca stie cel mai bine sa ingrijeasca bebelusul si cu toate astea, oboseala il impiedica sa o faca bine, e atent mai mult la celalalt si il blameaza. Fiecare dintre membrii cuplului simte o stare de tensiune generala care nu are neaparat legatura, la un moment dat, cu cresterea celui mic.

Unde sunt iesirile in doi, mersul de mana, mersul la film, intalnirile cu prietenii? Timpul e mult prea scurt pentru ei doi ca si cuplu. Lucrurile nu mai stau deloc asa ca la inceputul relatiei. Copilul le umple tot timpul iar seara, dupa ce el se culca iar cei doi ar mai putea petrece timp impreuna pica de oboseala.

Reacomodarea si restructurarea relatiei de cuplu dupa aparitia primului copil necesita, in functie de momentul constientizarii schimbarilor care s-au petrecut si a importantei modificarii unor obiceiuri, un timp mai lung sau mai scurt. Este posibil ca cei doi, mai ales daca au cunoscut dinaintea aparitiei propriului copil cupluri cu copii, sa fi constientizat din timp schimbarile care vor avea loc la nivelul relatiei si sa isi fi facut un plan in acest sens. Chiar si in aceste conditii, desi au luat decizii bine structurate legate de viata lor in trei, dupa venirea pe lume a bebelusului, subiectivismul implicarii direct in situatie le poate da planurile peste cap.

Cautarea de metode potrivite care sa ii aduca impreuna pe cei doi sunt nemaipomentite. In pauzele de somn ale copilului ei pot discuta unul cu celalalt diferite probleme care-i framanta, poat aduce in discutie ganduri care ii macina, sentimente care ii incearca legate sau nu de cresterea copilului, pot privi la un film, pot face ceva dragut doar pentru ei. De asemenea, daca beneficiaza de un ajutor (bunica/bona) care poate sa aiba grija de copil ei pot iesi singuri in afara casei si face lucruri impreuna. O excursie de cateva zile, timp in care o persoana de incredere sta cu copilul, (dupa ce copilul a mai crescut putin), e ideala si sta la baza regasirii celor doi. Pe langa grija pentru copil, alte activitati pe care cuplul sa le faca impreuna sau separat sunt ideale in mentinerea unui nivel optim al stresului, in buna functionare a relatiei celor doi si crearea armoniei in interiorul familiei.

Spre exemplu, chiar daca mama sta acasa cu copilul poate gasi mici placeri care sa o scoata din rutina: cititul unei carti, vizionarea unei emisiuni/seriale, primirea unor vizite, ascultarea unor melodii preferate, readucerea la lumina a unor pasiuni mai vechi etc. Cand sotul vine de la serviciu, “pasatul copilului” imediat ce intra el pe usa sau povestirea pe nerasuflate a evenimentelor din ziua respectiva nu este tocmai cel mai bun mod de relationare – cu siguranta tatal isi va relua imediat rolul insa dupa un moment de relaj, cand va simti ca a scapat de gandurile de la serviciu si s-a reacomodat cu atmosfera de acasa.

Aparitia unui copil poate perturba, pe moment, armonia si pacea unei familii insa recunoasterea din timp a micilor probleme, comunicarea cu partenerul de viata, gasirea de solutii de depasire a neintelegerilor sunt metode care ajuta la reechilibrarea cuplului si a  familiei ca intreg.

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …